Тренер Цибоне Иван Велић (46) у интервјуу за хрватске медије изнео је непознате детаље из своје биографије, а тичу се рата који је почетком 90-тих захватио подручја бивше Југославије!

Велић је учествовао у рату, како сам признаје, као млади добровољац.

„Након што сам 1991. изгубио оца, који је настрадао на послу, сам сам се пријавио у ХВО (Хрватско веће одбране). Осетио сам потребу да браним своје. Како тада није било оружја, морао сам да купим пушку и то за 1.000 немачких марака. С обзиром на то да нисам био у ЈНА, прошао сам двонедељну обуку и приступио јединици која је била у мом Ливну. Но, пуно је људи који су учинили више од мене“, рекао је Велић за Вечерњи лист.

Током рата Велићев командант је био хашки оптуженик, генерал Анте Готовина.

„Ми као обични војници с њим нисмо имали контакт, но о каквом се човеку ради, схватио сам на личном примеру. Наиме, након годину дана без већих ратних дејстава, замолио сам да ми се омогући играње кошарке и студирање у Загребу. А тако нешто управо је одобрио генерал Готовина, јер без њега тако нешто није могло да се догоди. Након свега, а доста је мојих колега било рањено, неки су и погинули, питао сам се нисам ли требао да останем до краја рата. И зато и данас веома ценим све људе из Домовинског рата, па чак својим играчима понекад повучем паралелу између њиховог посла, а он се своди на тренирање и играње, и тих људи. Чиним то да се моји играчи замисле и да добију мотивацију“, завршио је Иван Велић.

Оставите Коментар