Аја Софија као православна црква служила је 916 година, до освајања Истанбула, док је статус џамије имала од 1453. до 1934. године, када је добила статус музеја.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган наредио је да Аја Софија, некадашњи музеј, а сада џамија у Истанбулу, буде отворена за муслиманске вернике 24 сата дневно, рекао је гувернер Истанбула Али Јерликаја.

  • Председник Тајип Ердоган наредио је да Аја Софија буде отворена за молитву 24 сата дневно. Захвални смо нашем председнику. Џамија Аја Софија биће стално отворена -написао је Јерликаја на „Твитеру“.

Турска је 10. јула поништила декрет председника Мустафе Kемала Ататурка из 1934. године којим Аја Софија, која је посје османског освајања Kонстантинопоља од цркве претворена у џамију, добија статус музеја.

У новоустановљеној џамији јуче су одржане прве молитве од 1934. године. Тим молтивама су, осим Ердогана, присуствовали и чланови турске Владе и парламента, подсећа ТАСС.

Локалне православне цркве, укључујући Руску православну цркву, изразиле су жаљење због одлуке Турске, заједно са Унеском.

Оставите Коментар