Британски адмирал се огласио усред ескалације тензија између Русије и Украјине након што су три украјинска ратна брода погазила међународно право тако што су илегално ушла у територијалне воде Русије што је Москва назвала унапред спремљеном провокацијом коју је организовао Кијев.

Адмирал Лорд Алан Вест рекао је да упућивање обавештајног (шпијунског) брода краљевске морнарице Велике Британије у Украјину усред великих тензија са Русијом „није паметна идеја“ и сматра да се уместо тога пошаље разарач типа класе 45.

– Ако пошаљемо брод у област где би избио сукоб, било би разумно послати брод који може да се брине о себи и који би могао да се бори – рекао је Вест.

Он је такође упозорио да акције НАТО-а могу довести до напетости у региону након инцидента у Керчком пролазу.

– Морате врло пажљиво да размишљате о распоређивању снага близу Русије. Ако пошаљемо велику војску НАТО-а, то ће се сматрати агресивним ставом – али могли бисмо имати ограничен број бродова који ће надгледати слободу пловидбе.

Прошле недеље британски министар одбране Гејвин Вилијамсон најавио је да ће Лондон у Украјину распоредити више трупа и брод краљевске морнарице како би бранио „слободу пловидбе“.

– Све док се Украјина суочава са руским непријатељствима, наћи ће чврстог партнера у Уједињеном Краљевству – рекао је свом украјинском колеги.

У недељу су две топовњаче и један тегљач пловили из Црног мора према Керчком пролазу, улазу у Азовско море и игнорисали законске захтеве руске стране да напусте то подручје, а затим су посегли за опасним маневрима.

Као резултат тога, Русија је отворила ватру на бродове и запленила их, такође је заробила морнаре са брода.

Москва је изјавила да је то била јасна провокација у супротности са члановима 19 и 21 Конвенције Уједињених нација о поморском праву и обећала да ће спречити било какав покушај да се оспори руски територијални интегритет.

Реагујући на инцидент, канцеларија премијера Велике Британије Терезе Меј осудила је руски „чин агресије“:

– Осуђујемо акт агресије Русије поводом заплене три украјинска брода и њихове посаде. Овај инцидент пружа додатне доказе о дестабилизацијском понашању Русије у региону и континуираном нарушавању украјинског територијалног интегритета.