Kосовска криза могла би да буде решена тако што ће централној Србији бити припојен север Kосова и Метохије, српским светињама на југу треба дати посебан статус под контролом УН.

Ово каже Стивен Мајер, бивши шеф америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА), који упозорава да је Kосово “замрзнути конфликт који може лако да експлодира” и да не види начин да се из њега другачије изађе осим да се направе уступци. Према његовим речима, уколико се потегне тема севера Kосова, онда тема мора да буде и право на самоопредељење Срба у Републици Српској.

Мајер наглашава да се дијалог Београда и Приштине мора наставити под другачијим политичким околностима.

– Београд и Приштина морају да разговарају без посредника. Бриселски споразум је мртав, и ако Београд и Приштина сада желе напредак морају да поруче великим силама да се не мешају. То важи и за Америку, и за ЕУ и за Русију – рекао је Мејер, па додао:

– Мислим да по коначном споразуму област северно од Ибра мора да припадне Србији. И мислим да ће Србији бити екстремно тешко, ако не и немогуће да поврати остатак Kосова. Света и историјска места српске заједнице јужно од Ибра морају да буду под посебним међународним надзором, вероватно Уједињених нација.

Он додаје да, уколико се потегне питање области северно од Ибра, морају се на сто ставити и друге теме.

– У некој даљој будућности и Република Српска мора бити тема. Поента је да садашњи путеви не воде никуда. Сетите се америчких уплитања, сваки пут када су се САД овде појавиле, био је хаос. Амерички политичари заиста не разумеју дубину и размере садашње етничке динамике – наглашава Мајер.

Генерал Владимир Лазаревић каже да је ово најзад једина изјава са Запада која помиње и интересе и права српског народа.

– Kамо среће да и најодговорнији међународни чиниоци почну да размишљају о решавању “српског националног питања”. И њима мора бити јасно да без решавања тог питања нема мира у овом делу Европе. Наравно, није лоша идеја да Београд и Приштина сами решавају проблеме, без ментора – закључује Лазаревић.

Оставите Коментар