Смртоносни коронавирус, који се већ годину дана незадрживо шири целом планетом, можда је настао у Србији, тврде кинески научници са еминентног Института за биолошке науке у Шангају! Они су у петак објавили резултате обимног истраживања које је показало да је корона постојала у најмање девет светских држава пре него што је у Кини уопште регистрован први случај заразе

Шангајски стручњаци наводе да је то доказ да епидемија није почела на пијаци у Вухану, како се до сада мислило, већ у некој од тих земаља, међу којима се налази и наша држава. Остале потенцијално “сумњиве” земље су Индија, Бангладеж, САД, Грчка, Аустралија, Италија, Чешка и Русија.

Кинески научници су проучавали мутације короне на узорцима из 17 различитих држава, а у набројаних девет земаља пронађени су пацијенти који су били заражени оригиналним сојем вируса. Истраживачи објашњавају да вирус, док се шири популацијом, готово непрекидно мутира, што у преводу значи да ће код пацијената који су се раније заразили он имати мање мутација него код оних који су оболели касније.

Упоређујући узорке, истраживачи са шангајског института наводно су доказали да је сој коронавируса који је регистрован у Кини у децембру прошле године већ прошао кроз многобројне мутације, те да он није оригиналан сој. С друге стране, у Србији и преосталих осам држава пронађени су сојеви са далеко мање мутација, што наводи на закључак да је корона настала у некој од тих земаља, да би се потом проширила на Кину, где је коначно откривена и регистрована.

У истраживању смо користили научну методу која се зове филогенетска анализа, која нам омогућава да одредимо порекло неког вируса проучавајући његове мутације. Сој који има најмање мутација је онај који је оригиналан. Први регистровани случајеви у Кини имали су много више мутација него узорци које смо пронашли у девет држава. То је доказ да епидемија није почела у Кини, већ највероватније у некој од тих земаља – наводи се у кинеској студији.

Најмањи број мутација пронађен је у узорцима из Индије и Бангладежа, док их је нешто више било у узорцима из САД, Грчке, Аустралије, Италије, Чешке, Русије и Србије. Зато кинески научници верују да је епицентар епидемије највероватније био на Индијском потконтиненту, као и да је вирус са неке животиње на човека прешао у јулу или августу 2019. године, неколико месеци пре него што је откривен у Кини.

Контаминирана вода

– Верујемо да су Индија или Бангладеж државе из којих је вирус почео да се шири планетом. Те земље су суседи, у обе је нађен вирус са јако малим бројем мутација и обе су близу Кине. Од маја до јуна прошле године Индију је погодила жестока суша, која је натерала дивље животиње да се међусобно убијају због воде. Могуће је да је леш заражене животиње контаминирао воду коју су потом пили људи, те да је вирус тако прешао на човека. Верујемо да се то десило у јулу или августу 2019. – тврде кинески научници, додајући да је лош здравствени систем у Индији омогућио вирусу да се месецима шири неоткривен.

Они такође верују да се вирус проширио на остале земље са листе пре него што је дошао у Кину, те да није искључено да је корона у Вухан стигла из Европе.

Професор Дејвид Робинсон са Универзитета у Глазгову рекао је за британске медије да истраживање научника из Шангаја има “бројне мањкавости”, те да метода којом су се служили није 100 одсто поуздана.

– Мислим да је то истраживање пристрасно и препуно мањкавости. Кина очигледно покушава да пребаци одговорност за епидемију на друге земље. Не верујем у те резултате – рекао је професор Робинсон.

СЗО: Шаљемо тим у Кину

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је у петак да ће Кина ускоро одобрити међународном научном тиму да дође у ту земљу и истражи порекло коронавируса.

– Кинеске власти су нам дале чврсто обећање да ће научном тиму СЗО врло брзо бити омогућено да посети ту земљу и спроведе велико истраживање о пореклу коронавируса. Очекујемо да ћемо ускоро имати тим на терену – рекао је др Мајк Ријан, шеф одсека за ванредне ситуације у СЗО.

Оставите Коментар