„Еквадор је продао Џулијана Асанжа у замену за кредит Међународног монетарног фонда, који може да се добије само уз одобрење Вашингтона“, рекао је Џон Шиптон, отац Џулијана Асанжа, оснивача Викиликса.

„Еквадор нема своју валуту већ користе амерички долар“, каже Шиптон и додаје да је крајем фебруара, Еквадор постигао споразум о финансирању са ММФ у износи од 4,2 милијарде долара како би помогао својој економији.

Мање од два месеца касније, председник Еквадора Лењин Морено је опозвао Асанжов политички азил. Издавача и новинара је ухапсила британска полиција, која га је извукла из еквадорске амбасаде у Лондону. Тамо је био готово седам година, страхујући од екстрадиције у САД, због објављивања доказа о наводним ратним злочинима и сумњивим политикама које су наводно спроводили.

Асанжов отац је коментарисао и снимак хапшења свог сина. Истакао је да је боравак у амбасади „очигледно имао страшан ефекат по њега“.

“ Ја имам 74 године, а он изгледа старо као и ја, а има 47 година“, каже забринути отац и додаје да сада само страхује да ће Британија депортовати његовог сина у САД.

Формално, Американци желе да покрену поступак против Асанжа због наводне сајбер-завере са бившим америчким војником Челси Менинг, који је дао поверљива војна документа Викиликсу 2010. године. Међутим, многи сматрају да ће се оптужбе још више нагомилати када САД добију Асанжа.

„САД су одлучне да му униште живот јер желе да покажу да ће сви издавачи и узбуњивачи бити уништени“, рекао је Асанжов отац.

Он се такође насмејао тврдњама да његов син ради са Русима, а та оптужба је први пут дошла из штаба Хилари Клинтон. Асанжов отац не сматра да је Трамп добио изборе 2016. године због онога што је његов син објавио, већ због тога што Хилари Клинтон као државна секретарка „уништила Либију“.

Оставите Коментар