Реализује се оно што је Српски телеграф најавио још у октобру прошле године. Србија и Кина постигле су споразум по којем ће нам Кинези, кад год нам то затреба, достављати снимке својих сателита, који покривају буквално целу планету. А лансирали су их чак 77 у свемир.

Информације које је објавио наш лист потврђене су протеклих дана, током посете Београду заменика председника Кинеске националне свемирске администрације Ву Јанхуа, када је цементиран договор о укључењу Србије у савремени сателитски програм те агенције.

По потреби, моћи ћемо у реалном времену да знамо сваки, па и најмањи покрет војних трупа било које од земаља у нашем окружењу. Такође, ништа мању вредност ови снимци неће имати ни за пољопривреду, метеоролошке прогнозе, праћење миграција, контролу телекомуникација…

 • Кинези су своју технологију усавршили до те мере да сателити које су лансирали у свемир могу без проблема да детектују чак и најситније детаље било где на Земљи, попут регистарских ознака на аутомобилима и људских лица. На овом договору дуго се радило, а да до њега дође, најзаслужнији су свакако изузетни односи двојице лидера Александра Вучића и Си Ђинпинга – објашњава саговорник Српског телеграфа који је од почетка био укључен у разговоре.

Ву Јанху разговарао је у Београду са неколико чланова Владе Србије. Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је након разговора с њим да сарадња са кинеским партнерима Србији треба да обезбеди коришћење сателитских снимака и података са космичких платформи за навигацију, телекомуникације, даљинска истраживања, као и посматрање земље из космоса.

 • Србија и Кина ће интензивно развијати сарадњу у области космичких технологија, истраживања и посматрања свемира. Космичке технологије представљају основ технолошког развоја у будућности, а тај развој се заснива на повезаним уређајима, размени велике количине података и њиховој обради помоћу вештачке интелигенције – изјавио је Поповић.

Србија, како кажу наши саговорници упућени у детаље будуће сарадње, очекује и подршку од Кине у развоју својих сателитских система.

У којим ћемо све областима користити снимке

 • осматрање граница

 • праћење војних акција

 • борба против тероризма

 • метеоролошки подаци

 • пољопривреда

 • праћење миграција

 • саобраћај

 • контрола телекомуникација

Виде се чак и боре на лицу

Бивши дипломата Небојша Вујовић у књизи „Последњи лет из Дејтона“ описује како га је амерички генерал Весли Кларк још 1995. у Дејтону уверио у прецизност савремене технологије.

 • Укључио је монитор и сателитску слику. Најпре сам видео земаљску куглу, затим обрисе свих континената, па онда редом у крупном плану Европу, Балкан, БиХ и онда град. Кларк је рекао: „Ево, ово је слика Горажда, видимо људе на улицама, сада ћемо да зумирамо лица“. Зумирали су један балкон на коме је стајала старица. Јасно сам видео њено изборано лице – описао је Вујовић.

Е. С. Т.

Оставите Коментар