Након одласка специјалног представника САД за Украјину Курта Волкера крајем септембра ове године, Вашингтон није именовао никога на место помоћника Кијева у решавању ситуације у Донбасу.

Америчке власти, поред тога, још нису никога послале да замени америчку амбасадорку Мари Јованович, која је раније била приморана да напусти своје амбасадорско место и напусти Кијев.

Утицајни амерички часопис „Тајм“ скренуо је пажњу на „страшне“ последице америчке политичке кризе — Вашингтон је напустио Кијев. Према наводима америчког листа, Украјина се осећа све усамљеније и препуштена је сама себи усред драме импичмента, која се одвија у Вашингтону.

Добар и лош полицајац

Јапански медији сматрају да се Украјина нашла у средишту геополитичке борбе између Истока и Запада, а да САД показују све мање воље да бране своје савезнике у Источној Европи.

Руски експерти, напротив, верују да све то не значи да су САД „напустиле“ Украјину — оне једноставно не желе да се замарају њеним стварима.

„Сједињене Државе су дале огроман новац да би у Украјини на власт поставиле своје присталице, како би промениле курс земље. Ипак, Америка, као и у било којој другој марионетској држави, покушава да се мање бави управљањем како не би уронила у корупцију и проблеме који прате ову државу. Због тога они истовремено наступају као лош и добар полицајац — ако се руководство Украјине са нечим не сналази САД се дистанцирају од њега, а ако нешто иде како треба, онда их тапшу по рамену да наставе да раде свој посао“, сматра председник Међународног савета руских сународника Вадим Колесниченко.

Према његовом мишљењу, Вашингтон неће пустити Украјину из својих канџи, иако их суштински, не занима судбина те земље.

„САД нису заинтересоване за судбину Украјине, већ њих интересује антируски пројекат, који би требало да стално држи Русију у стању напетости, тензија. Вашингтон користи Кијев искључиво као инструмент за преговоре о процесима и политичким играма са Руском Федерацијом. Стога, нико неће пустити Украјину — то је ствар трговине“, истиче експерт.

Шта ће урадити украјинска елита

Кијев је у последње време незадовољан због недовољне подршке Вашингтона. Та подршка је више симболична него реална.

Недавно је амерички државни секретар Мајк Помпео рекао да је председник САД Доналд Трамп већ три пута пружио материјалну помоћ Украјини за одбрану од „руске агресије“, за разлику од свог претходника Барака Обаме.

Међутим, украјински политичар и бивши посланик Врховне раде Спиридон Килинкаров не верује у мирољубиву изјаву америчког државног секретара о америчком интересовању за стабилност у Украјини. Према његовим речима, изјаве и ставови америчког Стејт департмента се делом не поклапају, јер је савремена украјинска елита формирана у време владавине демократа у САД и више је фокусирана на Демократску странку, а не на републиканце.

Килинкаров верује да ће кампања уочи председничких избора у САД негативно утицати на стање у Украјини због положаја актуелног председника земље Владимира Зеленског, а да ће амерички фактор у Украјини бити деструктиван и да ће се његов интензитет само повећавати.

Он очекује да ће актуелна елита у Украјини учинити све да „сруши“ Трампа, а за Украјину се то може завршити лоше. Проблем је, према његовим речима, што Зеленски покушава да попут ноја забије главу у песак и да се максимално дистанцира од међународних политичких процеса у које је увучена Украјина.

Оставите Коментар