Број смртних случајева у Италији је у понедељак достигао 463 и она сада бележи више од половине свих смртних случајева пријављених ван Kине од како је започело избијање корона вируса. Али зашто у Италији има толико смртних случајева повезаних с вирусом?

Званични подаци сада показују да је укупан број потврђених случајева у Италији прешао 9.000.

То је укупан број људи у Италији за које је потврђено да су се заразили вирусом од почетка епидемије, а бројка укључује преминуле и 724 опорављена пацијента.

Италија има највећи број смртних случајева повезаних са вирусом ван Kине.

Шта знамо о онима који су умрли?

До сада су забележени смртни случајеви у италијанским регионима Ломбардија, Емилија-Ромања, Венето, Марке, Лигурија, Пијемонт, Лацио..

Већина случајева (преко 5.000), као и смрти (333), били су у Ломбардији. Већина преминулих су мушкарци, а сви су били италијански држављани, показују владини подаци.

Многи су били старости од 80 до 90 година и већ су патили од озбиљних здравствених проблема, укључујући рак, када је откривена инфекција корона вируса.

Иако су италијански здравствени званичници брзо указали на то да су људи који су до сада умрли имали просечну старост од 81 годину и да су многи од њих већ имали здравствене проблеме, та чињеница чини врло мало да убеди људе – нарочито у земљама са старијим становништвом попут Италије.

Статистика ЕУ показује да Италија има најстарије становништво у Европи. Има најмањи проценат младих и већи проценат оних старијих од 65 година од било које друге државе чланице ЕУ.

Посебно се старије становништво земље наводи као фактор у одлуци владе да затвори све школе у ​​земљи најмање до 15. марта.

Иако се чини да је стопа заразе међу младима ниска, јавља се забринутост да школарци лакше преносе заразу на своје старије чланове породице, посебно у земљи са тако блиским породичним везама.

“Мере уведене ових дана имају за циљ да избегну велики талас епидемије”, навео је италијански Национални институт за здравство у изјави е-поштом у четвртак.

„У случају корона вируса морамо узети у обзир чињеницу да Италија има прилично старо становништво, заправо много старије од кинеског, које треба заштитити од заразе.“

Италијанске здравствене власти такође су саветовале људе старије од 75 година да остану у затвореном и да ограниче контакт са другим људима наредних месец дана. Исти савет дат је и старијим од 65 година са здравственим проблемима и свима који имају респираторна обољења.

Да ли је стопа смртности у Италији заиста већа од глобалног просека?

Поглед на глобалну статистику оставља утисак да Италија има посебно велики број смртних случајева. Али колико је то истина?

Иако се глобални обим смртности случајева корона вируса и даље процењује, Светска здравствена организација га тренутно процењује на 3,4 процента – према претходној привременој цифри од два процента.

Ова бројка заснива се на истраживањима СЗО на кинеским пацијентима. Стручњаци кажу да ће се та бројка вероватно поново променити и додају да многи случајеви вероватно нису откривени.

Према подацима италијанске владе, 4,25 процената људи је умрло од корона вируса у Италији, што је једна од највиших стопа на свету.

Међутим, опет, тешко је добити тачну цифру због велике вероватноће да многи случајеви и у Италији и на глобалу не буду откривени.

Многи такође верују да је чињеница да је Италија обавила десетине хиљада тестова на људима у земљи један од разлога зашто се број откривених случајева чини тако висок.

Више од 80 одсто пацијената заражених вирусом се опоравља, док 14 одсто има озбиљне проблеме попут упале плућа, навела је СЗО.

Leave a Reply