У Хрватској су вечерас у 19 часова затворена биралишта на данашњим председничким изборима, на којима је скоро 3,9 милиона бирача одлучивало о томе ко ће у наредних пет година бити председник државе. Поједини медији у Хрватској објавили су прве изборне анкете.

Према њима води кандидат СДП Зоран Милановић с 29,58 одсто гласова, кандидат ХДЗ Колинда Грабар-Китаровић има 26,38 одсто гласова, а независни кандидат Мирослав Шкоро има 24,10 одсто гласова.

Следи независни кандидат Мислав Колакушић с 5,8 одсто гласова.

Имајући у виду резултате ове анкете, питање је да ли ће Колинда успети да уђе у други круг председничких избора!

На изборима је учествовало 11 кандидата, а према последњим анкетама, највећу подршку имали су актуелна председница Колинда Грабар-Китаровић, бивши премијер Зоран Милановић и певач Мирослав Шкоро.

Објављени су и резултати излазних анкета према којима је највише гласова освојио Зоран Милановић из СДП. За њим су тренутна председница Колинда Грабар Китаровић и Мирослав Шкоро.

Први резултати очекују се око 20.00 часова.

Председник је изабран када освоји већину гласова свих бирача који су изашли на изборе. Уколико се то не догоди, двоје кандидата с највећим бројем гласова иде у други круг који се одржава за 14 дана, у овом случају 5. јануара 2020. године.

Данашње председничке изборе, седме од како је Хрватска стекла самосталност, прати рекордних 24.270 посматрача.

Осим у Хрватској, гласа се у још 47 држава, а због временске разлике, дијаспора је у некима од њих почела да гласа синоћ.

Оставите Коментар