ВЕЛИКА је вероватноћа да ће Сједињене Државе заратити са Кином крзо највише 15 година – рекао је генерал-пуковник Бен Хоџес, бивши командант америчких Копнених снага у Европи.

Он је на Варшавском безбедносном форуму – на исту тему – додатно указао:

„Сједињеним Државама је од највеће важности да имају чврст европски ослонац. Јер, ми ћемо кроз 15 година заиста бити у ратном стању са Кином, мада то није неизбежно“.

Хоџс је признао да САД нису у стању – да би изашле на крај са `кинеском претњом` – да чине све што би било потребно и у Европи и на Пацифику.

Недавна анкета је показала да 46 одсто америчких војника и официра очекује избијање великог рата – са Русијом или Кином – већ у 2019-ој.

Коментаришући Хоџсову процену, познати московски експерт Василиј Кашин је рекао:

„Америчко-кинески конфликт – то ће бити конфликт који ће се водити за будуће устројство света. Другим речима – конфликт који ће Американцима бити потребан да би сачували своју хегемонију. Тај конфликт ми се чини веома вероватним, а може избити због Тајвана“.

Кашин је водећи експерт Института Руске академије наука за Далеки исток. Утолико је важније његово упозорење:

„За Пекинг је присаједињавање Тајвана Кини један од највиталнијих интереса. Проблем се заоштрава и због тога што нове генерације на Тајвану себе у доброј мери не сматрају Кинезима. То отежава `меко припајање`, а Американци још настављају да наоружавају Тајван. Има више сценарија могућег америчко-кинеског рата, али тај рат понајпре могу испровоцирати за Кину неприхватљиви политички догађаји на Тајвану који могу бити повод за војну инвазију.“

Кашин у овом контексту процењује:

„Американци ће покушати да брзо притекну у помоћ Тајвану. Све ће пресудно зависити од тога хоће ли Кина успети да преузме контгролу над Тајваном пре него што САД успеју да у регион доведу снаге довољне за рат против Кине. Америчка војна моћ је размазана по целом свету, а кинеска стално расте па се однос снага постепено окреће у корист Кинеза“.

Кашин наглашава да битка за Тајван – ако до ње дође – неће протећи без масовне примене ракета земља-земља и ваздушних и поморских битака:

„Чим Кинези стекну предност у ваздуху, на сцену ће изаћи ратне флоте две земље и ракетне јединице. Не треба искључити ни употребу атомског оружја. Пошто су Кинези у тој области слабија страна – тешко да ће они први кренути у такав сукоб“.

Кашин је убеђен да ће Вашингтон –ако изгуби рат са Кином (за Тајван) престати да буде светски лидер. А ако САД  победе – сачуваће свој положај, а тада ће се Кина суочити и са унутрашњим проблемима.

Минуле недеље је кинески министар одбране Веј Фенхе објавио да је Пекинг спреман да плати сваку цену за онемогућавање покушаја да му се отме Тајван.