Док су иначе вечито ревносна и будна новинарска удружења, из веома чудних разлога прећутали непрофесионалу, необјективну и крајње проблематичну кампању у „Блицу“ против градоначелника Суботице Богдана Лабана, на тај брутални линч и срамни покушај медијски ликвидације неме су већином остале и његове партијске колеге. Подсећамо, јуче је једино реаговала редакција „Националиста“, а после запаженог текста који указује на рушење фундаменталних занатских и етичких вредности новинарске професије, стигло нам је у инбокс неочекивано писмо две новинарке Блица, чији идентитет, познат редакцији, из разумљивих разлога нећемо објавити.

Писмо преносимо у интегралном облику:

„Драге колеге,

Иако сте, морамо рећи делом оправдано, изнели најгнусније и веома увредљиве коментаре на рачун редакције у којој радимо у ауторском тексту Т. Ловрековића објављеном јуче, неопходно је да нагласимо да нисмо сви исти.

Још увек у Блицу има људи, и то доста, који свој посао раде поштено, савесно и честито и који са неверицом и гађењем гледају у шта се претворила некада респектабилна кућа која је не само у бившој заједничкој држави, него и шире, била синоним за квалитет и објективност. Желим да вас обавестим да, као што знате, није увек могуће утицати на уређивачку политику или власничке директиве, али да се добар део радника колектива Блиц, без устезања, ГАДИ наше све израженије таблоидне оријентације, вести о Задрузи, Паровима и тоалетама скарадних певаљки и старлета.

Преко тога би се, међутим, услед пренаглашене комерцијализације, још и могло прећи или се некако разумети и прихватити. Много више, међутим, боли чињеница да је редакција чији смо део ,све чешће не само центар, него и епицентар наручених и монтираних „скандала“, „политичких потреса“ и да су поједине наше колеге и колегинице све чешће прљаво оружје у рукама ниских интереса.

Иако се дубоко не слажемо са речником Т. Ловрековића у споменутом тексту, са суштином се морамо сложити: напади на градоначелника Суботице јесу управо онакви какви су описани, неутемељени, лажни, пренаглашени и из крајње погрешних мотива и побуда, о којима не бих сада, а слика која је представљена апсолутна не одговора истини и то је јасно свакоме ко је не само написао, него и прочитао више од два текста.

Зато на овај начин желимо да искажемо подршку редакцији Националиста, а посредно и господину Лабану којег не познајемо нити смо интересно, политички или било како везани за њега, у борби за истину, правду и против злоупотребе медија.

Наравно, можете нас питати, ако смо тога свесни, зашто смо још увек део те куће и зашто не иступимо именом и презименом, поготово јер нас доста у Блицу мисли овако, али то је већ нека друга тема…

У нади да нас нећете злоупотребити,

Колегијални поздрав и издржите.“

Оставите Коментар