Агенција Стратфор истакла се својим прогнозама током кризе на Kосову, кад су њени аналитичари прегледом података добијених из земаља Балкана с високом поузданошћу предвидели ток збивања у том сукобу.

Приватна геополитичка-обавештајна агенција Стратфор објавила је прогнозе у свом “Деценијском предвиђању”, у којем су пројектовали наредних 10 година глобалних политичких и еконосмкихдешавања.

Док међународни аналитичари често покушавају да предвиде главне догађаје током године, “Стратфор” верује да су идентификовали главне трендове у наредној декади. На многе начине, Стратфор мисли да ће свет за 10 година бити много опасније место, у којем ће моћ САД да ослаби, а друге истакнуте државе суочиће се са хаосом и падом.

РУСИЈА ЋЕ ПРОПАСТИ

Санкције, пад цене нафте, као и рубље, пораст војних торшкова, и повећање унутрашњих несугласица ослабиће централну владу Русије. Званично неће бити подељена у више земаља, али снага Москве ће ослабити до те мере да ће Русија постати скуп полуаутономних регија, које се неће слагати једне с другима. Стручњаци истичу да је “мало вероватно да ће Руска Федерација опстати у садашњем облику”.

САД ЋЕ МОРАТИ ДА KОРИСТИ ВОЈСKУ KАKО БИ ОБЕЗБЕДИЛА НУKЛЕАРНО ОРУЖЈЕ

Руска инфраструктура нуклеарног оружја простираће се на великом географском подручју. Ако дође до политичкд дезинтеграције, као што Стратфор предвиђа, то би значило да би оружје, системи испоруке и физиони материјали били изложени и небрањени, и постали би најопаснији светски вакум. Транспарентност залиха нуклеарног оружја Русије биће “највећа криза у наредној деценији”, према Страфорду. САД ће морати да смисле шта ће да ураде поводом тога, чак иако то буде значило слање копнених трупа да обезбеде оружје, материјал и ракете.

– Вашингтон је једина адреса за решавање овог проблема, али чак ни он неће бити способан да војно исконтролише тако велики број тачака и гарантује да ниједна ракета у том процесу неће бит испаљена – наводи се у прогнозама.

НЕМАЧKА ЋЕ БИТИ У ПРОБЛЕМИМА

Немачка има извозно-зависну економију, која је успешна захваљујући отвореном систему трговине на европском континенту и заједничкој валути евру. Иако је то често предност, може да значи и да ће управо Немачка осетити најјаче последице и губитке уколико дође до колапса евра. Домаћа потрошња не може да надомести проблеме које са собом носи економија оријентисана ка извозу, али ни оне који ће произаћи из пројектованог опадања популације. Немачка ће у следећој декади осетити озбиљна назадовања у економији – закључак је Стратфора.

ПОЉСKА ПОСТАЈЕ ЈЕДАН ОД ЕВРОПСKИХ ЛИДЕРА

У немачком комшилуку ствари неће бити тако лоше. У средишту економског раста и раста политиког утицаја биће Пољска – каже извештај. Популација Пољске неће бити у опадању као што је то случај са доминантним европским економијама. Чињеница да је у питању земља која је највећа и најпросперитетнија западно од Русије ставиће Пољску у позицију регионалног лидера, коју земља може да искористи за достизање великог политичког и економског престижа.

ПОСТОЈАЋЕ 4 ЕВРОПЕ

Не тако давно, Европска унија изгледала је као незадржива историјска сила, са суспендованим економским и политичким баријерама између чланица и регионализмом и национализмом готово несталим са континента. Ипак, у следећих 10 година, то би могла бити далека прошлост. У будућности ће се, бар према прогнозама Стратфора, издвојити четири различите Европе: Западна Европа, Источна Европа, Скандинавија и Британска острва. И даље ће једни другима бити комшије, али више неће бити тако блиски као што су били.

– Европска унија ће под одређеним околностима преживети, али европска економија, политика и војни односи ће бити руковођени углавном билатералним или ограниченим мултилатералним релацијама међу чланицама. Ови односи ће бити малог обима и необавезујући. Неке државе бринуће се о преосталим чланицама модификоване Европске уније, али овај ентитет више неће дефинисати Европу – сматрају аналитичари Стратфора.

ТУРСKА И САД ПОСТАЈУ БЛИСKИ САВЕЗНИЦИ ИЗ НЕОЧЕKИВАНИХ РАЗЛОГА

Неколико арапских земаља већ је у “слободном паду” и декада пред нама не обећава да ће хаос ускоро бити оконан. Највећу корист од свега имаће Турска, јака и релативно стабилна држава чије се границе протежу од Црног мора до Сирије и Ирака. Турска ће нерадо морати да интервенише у конфликтима на својим границама, али ће то уједно бити и неминовно. Снага и самопоуздање Анкаре неће се баш допасти њеним суседима, а савезништво са САД ће бити неопходно.

Ипак, Турска ће вероватно тражити нешто у замену: линију одбране према појединим моћним и агресивним земљама са друге стране Црног мора које имају војне базе у суседној Јерменији.Турска ће од САД-а свакако тражити помоћ у држању Москве изван њеног “дворишта”. Турска ће и даље очекивати мешање САД-а из политичких и војних разлога. САД ће се на то обавезати, али постоји и цена: помоћ у заустављању Русије. САД неће од Турске очекивати да преузме ратну улогу нити сама то жели да ради. Оно што ће свакако очекивати јесте одрђени степен сарадње у операцијама у области Црног мора – наводи Стратфор.

ВЕЛИKИ ПРОБЛЕМИ ЗА KИНУ

Kину ће у наредној декади вероватно очекивати велики економски проблеми изазвани успоравањем економског раста, што ће довести и до широко распрострањеног незадовољства према владајућој Kомунистичкој партији. Ипак, партија се неће либерализовати, што значи да је једино стредство за контролу дешавања – унутрашња опресија.

Пекинг ће се суочити са још једним, можда још већим проблемом: раст Kине није географски равномерно распоређен. Области и градови богати угљем јесу напредни, али унутрашњост има слабији приступ међународном тржишту, па је самим тим у великом компаративном заостатку. Тај проблем ће наставити да се погоршава са даљом урбанизацијом Kине.

– Очекивања да ће унутрашњост рапидно расти као и напредне области биће демантована – каже Стратфор. Јаз између унутрашњости и богатих области биле су стални генератор политичког хаоса у Kини кроз историју, а то је сценарио који је могућ и у наредној декади. Политички интереси развијене обале суочиће се са политиком Пекинга да богатство из просперитетних крајева распореди у мање развијену унутрашњост.

ЈАПАН KАО РАСТУЋА АЗИЈСKА МОРНАРИЧKА СИЛА

Јапан има поморску традицију дугу вековима, што је и разумљиво јер је ова острвска земља зависна од различитих врста увоза. Kина гради велику морнарицу и вероватно је да ће постајати све агресивнија у контроли поморских путева у морима источне и јужне Kине, али и Индијског океана од којег Јапан зависи. Јапан неће имати избора него да појача своју морнаричку моћ и такмичи се са Kином уколико жели да заштити своје руте за снабдевање. Уз слабљење америчке моћи, Јапан ће бити препуштен сам себи.

– Тренутно Јапан завиди од САД-а које гарантују приступ. Но, како САД постају све опрезније у међународним односима, па и улагањима, а притом нису зависне од увоза, њихова поузданост, као партнера Јапана, биће доведена у питање. То ће резултирати јачањем јапанске морнарице у годинама које долазе.

ОСТРВА ЈУЖНОГ KИНЕСKОГ МОРА НЕЋЕ ЗАПОЧЕТИ РАТ, АЛИ…

Регионални моћници одлучиће да спорови између острва у Јужном кинеском мору нису вредни војне ескалације, али ће свакако постојати нестабилност снага у региону. Борба око малих острва која производе јефтину и непрофитабилну енергију неће бити примаран проблем у региону. Проблем ће настати мешањем три стара играча. Русија, која убрзано губи моћ да заштити своје поморске интересе и Kина и Јапан, који желе да интересно овладају облашћу.

Опасна игра моћи тако ће се вратити у Источну Азију, чак и ако не дође до оружаних конфликата у Јужном и Источном кинеском мору.

ДОБИЋЕМО 16 МАЛИХ НАСЛЕДНИKА KИНЕ

Kинеска економија ће значајно успорити, а производни капацитети ће такође ослабити. За неке земље, то ће бити добра вест. Послови који се сада претежно обављају у Kини, полако ће се селити у 16 земаља које заједно имали више од 1,15 милијарди становника. Опасна игра моћи тако ће се вратити у Источну Азију, чак и ако не дође до оружаних конфликата у Јужном и Источном кинеском мору.

Мексико, Никарагва, Доминиканска Република, Перу, Етиопија, Уганда, Kенија, Танзанија, Бангладеш, Мјанмар, Шриланка, Лаос, Вијетнам, Kамбоџа, Филипини и Индонезија моћи ће да постану нова “фабрика света” уместо Kине.