Генерал Хауард Томпсон, начелник Северне команде војске САД, упозорава да Америка нема начина да се одбрани од евентуалног удара руских хиперсоничних бојевих блокова система “авангард”

Амерички генерал наглашава да успешно тестирање руске ракете која носи хиперсоничне бојеве блокове носи потенцијално катастрофалне последице за америчку одбрану.

– Против овако брзих објеката САД се, једноставно, не могу одбранити. Постојећа противракетна одбрана не поседује средства која би могла да пресретну “авангард”. Kина и Русија достигле су ‘четврту димензију’ када је реч о одбрамбеној сфери и то је аларм за хитну реакцију док не буде касно – истиче амерички генерал у ауторском тексту за амерички часопис Хил и упозорава да САД морају да прате новитете из ове области и покажу инцијативу у развоју сличних пројеката.

У генераловом тексту наглашава се да хиперсонично оружје нема алтернативу, јер поседовање оваквог наоружања даје његовом кориснику могућност владања такозваним ефектом четврте димензије, који подразумева радикално смањену могућност непријатеља да одбије овакав напад.

Једноставно, непријатељ нема времена да ефикасно реагује јер је брзина та која диктира цео процес.

https://www.youtube.com/watch?v=mpTAai9e0Ko

“Авангард” се креће у густом слоју атмосфере и има интерконтинентални домет. У тим слојевима остварује брзину која је већа од 20 маха. Одбрани не иде у прилог и то што “авангард” при тој брзини може и да маневрише, како по правцу, тако и по висини, што га укупно чини практично незаустављивим за сва средства противваздушне и противракетне одбране која се налазе у америчкој војсци.

Министарство одбране Руске Федерације, према наредби председника Владимира Путина, 30. децембра прошле године успешно је тестирало ракету која је део програма “авангард” са хиперсоничним крстарећим бојевим блоком.

Први ракетни пук стратешке намене који ће бити опремљен ракетама “авангард” ступиће у бојево дежурство у Домбаровској дивизији, која се налази у Оренбуршкој области.