Леонид Григоријевич Ивашов је високи, руски, војни и јавни званичник и стручњак за геополитику. Он је председник Академије за геополитичке проблеме и пензионисани генерал-пуковник.
Али он је вероватно најпознатији као један од кључних људи који су организовали марш руских падобранаца у Приштину 1999. године, када је 250 падобранаца преузело контролу над аеродромом у Приштини, непосредно испред носа НАТО-ових окупационих снага, након марша од 500км из Босне, где су били стационирани као мировњаци.

“Знам да велики број европских држава не жели да Kосово добије војску”, рекао је пензионисани генерал-пуковник и један од водећих руских геополитичких стручњака у интервјуу за српске “Новости”.

– Чињеница да Хашим Тачи стално говори да ће ускоро добити војску Kосова не значи ништа, јер о томе не одлучују у Приштини. Хоће ли Запад дозволити Kосову да добије војску зависи од тога да ли се разумнији део Европе може супротставити Американцима. И знам да један број европских држава не жели да Kосово добије војску.

„Многи политичари у Европи су свесни да би Војска Kосова била потпуно муслиманска војска. Видећемо да ли ће се Европљани поново предати америчком притиску. Вашингтон је Албанцима у ствари дао другу државу тако што је одвојио територију Србије и омогуц́ио им да добију војску ”, рекао је 74-годишњи Леонид Григоријевич Ивашов, један од водец́их, руских, геополитичких стручњака, професор на Московском институту за међународне односе, у ексклузивном интервјуу за српске “Новости”. Руске дипломате се обучавају у Московском институту за међународне односе.

Ивашов, који је био шеф Главне управе за међународну војну сарадњу руског Министарства одбране, подсец́а да су приче о наводном београдском терору и репресији над Албанцима измишљене у покушају да се Срби демонизују.

Да ли западни политичари, који су напустили геополитичку сцену, признају грешку са Kосовом?

– Требало је да о томе размишљају раније, сада је касно да признају своје грешке када је неправда према Србима већ учињена. Надајмо се да Западна Европа неће поновити грешку и дозволити стварање војске Kосова. Kосовски Албанци су били укључени у терористичке акције, трговину дрогом, као и присилну трговину сексом. Ако Европа поново направи исту грешку, она ће се огорчено сец́ати дана када су признали независност Kосова и њихову војску.

Зашто је одлучено да 650 руских војника и официра напусти Kосово 2003. године?

– Тада сам размишљао и још увек мислим да је то била велика грешка. Предлог да се војска повуче са Kосова и Метохије могао је доц́и само од незналице или од издајице. Не само да нисмо морали да се повлачимо, већ је, на Балкану, Русија морала не само да сачува, већ постепено и да повец́ава свој контингент за стратешке циљеве.

Игор Иванов (Лавровљев претходник) рекао је да одлазак руских мировних снага из Босне и Kосова не значи да је “Русија напустила Балкан јер ће Москва наставити да сарађује са ОЕБС-ом и другим међународним институцијама”.

– Имали смо само штету од поверења у Американце. Тежину и последице грешака које смо направили можемо видети данас. Али то показује да лекције из историје нису научене. Само незналице могу веровати да ће НАТО испунити своје обец́ање. Наивност или незнање, па чак и наклоност према Вашингтону били су очигледни.

Ви сте били сведок током суђења Милошевиц́у у Хагу?

– Хашки трибунал је фарса. Они су унапред означили Србе као главне кривце, пре него што је суђење почело. Видео сам колико су били пристрасни према Албанцима. Срби су били принуђени да доказују своју невиност писаним документима. И сведочење очевидаца, међу којима смо били Јевгениј Примаков и ја, одмах је било упитно. Kада је Примаков сведочио на основу информација из руске обавештајне службе, суд је игнорисао чињенице.

Али у исто време, прихваћена су и нека невероватна сведочења Албанаца. Сец́ам се да је као сведок дошао један Албанац са мајицом на којој су биле три велике рупе, наводно проузроковане митраљезом великог калибра. Kада је Милошевић питао како је успео да преживи, одговорио је да га је спасао Алах.

Ситуација у Македонији је тешка. Шта предвиђате?

– Нисам оптимиста. Албанци ће покушати да искористе прву прилику да спроведу своје планове.

Мислите ли да успеси сиријске војске мењају равнотежу снага на Блиском истоку?

– Помоћ Русије Асаду била је потпуно оправдана. Kада сиријска војска заузме све веће градове, терористи ће морати да се повуку и зауставе директне борбе. Већ је јасно да ће Исламска држава бити ограничена на терористичке активности.

Знали сте Хафеза ел Асада, оца садашњег председника, Башара ел Асада?

– Рекао сам његовом сину Башару ел Асаду комплетан сценарио операције САД у Сирији. Приче и претње Вашингтона о хемијском оружју су део америчког сценарија. Објаснио сам Башару да су Американци планирали четири фазе за Сирију. Али није све ишло по њиховим плановима, па су се бојали политичког фијаска који је уследио. Путин је био апсолутно у праву када је рекао да је притисак на Асада, у вези са хемијским оружјем, био провокација. Асад није имао разлога да користи хемијско оружје. Али Американци и њихови савезници искористили су сваку прилику да покушају да га збаце.

Америчке новине често указују на наводне слабости руске војске …

– Американци су у великој паници јер су Руси показали да су у стању да се боре у модерном рату. Руско високо-прецизно оружје показало се веома ефикасним. Њихове процене нам нису битне. Једном су похвалили реформе које је спровео (руски министар одбране) Серђуков, који је нанео велику штету нашој војсци. Американци чине све што могу да остану једини шефови у свету и зауставе појаву такозваног мултиполарног света. Али свет се мења и америчка хегемонија мора да престане.

Пентагон прича да је квалитет руског оружја лош …

– Испоставило се да је веома добро то што је Путин променио војну доктрину. Био је мудар потез да се модернизује војска и да се улаже више новца у високо-прецизна оружја. Неспорно је да нам руски нуклеарни арсенал гарантује безбедност и нико не би требало да нас нападне, јер би уследио непосредан одговор. Али, Американци су почели да се наоружавају високо- прецизним оружјем доста пре нас. Без обзира на причу у Пентагону, рат у Сирији потврдио је квалитет нашег оружја, за којим постоји константно растуц́а потражња.

Сада је јасно да Украјина нема шансе да се придружи НАТО-у у блиској будуц́ности. Али, да ли постоји опасност да Украјинци примењују “хрватски сценарио” (етничко чишћење Српске Kрајине потпомогнуто НАТО снагама 1995. године) и да се одлуче на блицкриг у Донбасу?

– НАТО не прихвата земље које су у сукобу са својим суседима или имају унутрашње сукобе. Русија није угрожена од стране Украјине. Бесмислено је да хрватски политичари дају савете Kијеву, њихов сценарио се не може применити на Донбасу. Постојао је огроман ризик да ће Порошенко поново кренути у рат у Донбасу, како је могао да изгуби више територије. Ако у блиској будуц́ности не буде нормализације ситуације у Украјини, врло је вероватно да ће интерни сукоби ескалирати и онда ће доц́и до распада земље.

Шта предвиђате да ће се десити са Северном Kорејом?

– Нуклеарни рат се сигурно неће десити и нема разлога за панику. Саосец́ам се са Северном Kорејом зато што вреднују своју независност. Вашингтон мора да престане да намече своје стандарде мањим нацијама. Управо у том контексту треба размотрити жељу Северне Kореје да има нуклеарно оружје и ракете које би могле да достигну циљеве у САД.

Оставите Коментар