Позадина врло екстремне изјаве патријарха Српске православне цркве у којој је поредио положај Срба у Црној Гори са положајем који су некада имали у НДХ је намера председника ЦГ да стави СПЦ на своје место у тој држави.

Фото: FoNet / EPA
Фото: FoNet / EPA

Имајући у виду да званични Београд, односно српске власти нису одустале од Црне Горе у својатању, плашим се да је изјава Иринеја у тој функцији – покушаја стварања некаквог севера Косова, или СО Крајине у тој држави. Нама Србима је у ЦГ толико лоше да морамо да се оградимо од остатка државе и тамошње власти – оцењује за Данас Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права.

У контексту тврдње да српске власти нису одустале од ЦГ, саговорница Данаса препознаје улогу СПЦ, која, како каже, сада једина делује прекогранично.

– СПЦ је добила ту улогу од српских власти, да одржава могућност прављења некаквих севера Косова у Црној Гори. Након што су црногорске власти донеле закон којим се СПЦ ставља на своје место, и када је реч о имовини и начинима деловања, српске власти осећају да им измиче контрола коју имају у тој држави и зато је та изјава Иринеја толико екстремна. Она показује да званични Београд ту неће стати – истиче Бисерко за Данас.

Она указује да српска власт има перцепцију да се мењају геостратешке околности, односно да Запад све мање може да оствари своје интересе насупрот Русије, па, онда, како каже Бисерко, окуражена да предузима и неке екстремније кораке него што је био случај до сада.

– Мислим да је изјава патријарха Иринеја нетачна и још важније непотребна, али се може тумачити у контексту хроничног неуспјеха рјешавања „српског питања“ у Црној Гори, оцењује за Данас Сергеј Секуловић, политички аналитичар из Подгорице.

Саговорник Данаса из Подгорице је у одговору на питање како види односе Србије и Црне Горе од покушаја државног удара, након избора 2016. године, за чију организацију су осумњичени поједини грађани Србије, рекао да су односи између односи две државе уназад две године контрадикторни и да имају ефекат топло-хладно. Подсетимо, председник Србије Александар Вучић има врло добре политичке односе и везе са припадницима Демократског фронта, партије чији су лидери, такође, осумњичени за учешће у државном удару.

https://http://http://www.nacionalist.rs//2018/05/31/da-li-ste-znali-ove-detalje-u-vezi-sonje-biserko/

– Може се уочити да недостаје јасна стратегија развоја односа Србије и Црне Горе, односно да се она тражи. У интересу грађана обе државе је да се до ње дође, на обострано прихватљивим основама. Политика би требало да слиједи оно што је реални живот, или прецизније да буде у функцији развоја онога што већ постоји.

А то су добри односи између самих грађана двије државе – закључује Сергеј Секуловић.

Осим што је рекао да је положај Срба у данашњој Црној Гори упоредив са положајем Срба у некадашњој НДХ, патријарх Иринеј је рекао и да је „положај СПЦ у Црној Гори гори него у време Турака“. „Нажалост, у Хрватској ни данас није бољи положај Србима. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу, нажалост, постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији, ни Црној Гори. Стара је истина – Подели, па владај, па се вероватно држе тог принципа“, оценио је патријарх Иринеј у интервјуу за црногорски лист Дан.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да очекује од патријарха Иринеја да демантује изјаву о положају Срба у Црној Гори. „Мој једини коментар на то што наводите могао би бити да нико нормалан тако нешто не може помислити, а камоли изговорити“, навео је Ђукановић. Он је рекао и да сматра да неће бити неопходно да Црна Гора примењује административне мере, као што је забрана уласка у Црну Гору. Закони државе Црне Горе морају бити, напоменуо је, идентично примењивани на све, на наше грађане, као и на непристојне госте, па макар били и црквени великодостојници. „Ипак, верујем да је идеја суверене, слободне, вишенационалне и вишеверске демократске Црне Горе толико ојачала и постала супериорна да на покушаје њеног угрожавања неће бити неопходно да примењујемо административне мере“, поручио је Ђукановић.

Осуда Покрета слободних грађана

Оцене које је патријарх Иринеј дао о положају Срба у Црној Гори представљају екстремни говор који не доприноси решавању проблема него га погоршавају, сматра Покрет слободних грађана. ПСГ сматра такође да има простора да се положај Срба у Црној Гори унапређује, али не на начин тешких речи и конфронтације него конструктивне сарадње са властима Црне Горе, у доброј вери да ће њене политике модернизације и еманципације у будућности дати најповољнији могући резултат и на овоме пољу. Кључну улогу у томе процесу морају имати представници српског народа у Црној Гори, а матична земља српског народа, Србија, једино ону и онакву какву предвиђају европски и међународни стандарди, саопштио је јуче ПСГ.

Ненад Поповић: Да помогне Влада Србије

Влада Србије треба да издвоји додатна средства за заштиту српског писма, традиције, културних и образовних установа у Црној Гори како би се спречио идентитетски геноцид над српским народом на овој територији, оценио је у писаној изјави Ненад Поповић, министар и председник Српске народне партије.

Србија мора снажно да подржи српски народ у Црној Гори и да проблем угњетавања нашег народа изнесе пред међународне институције и светску јавност. Није могуће одржавати добре односе са садашњим црногорским режимом док не почну да се поштују права српског народа и Српске православне цркве у Црној Гори, наводи Поповић, истичући да снажно подржава изјаву патријарха Иринеја.

Снежана Чонградин

Извор: danas.rs

Advertisements