Члан Главног одбора Српске напредне странке (СНС) Драган Шормаз изјавио је да ће се кандидовати за председника те странке уколико се Александар Вучић, како је рекао, заиста повуче с места председника СНС-а.

Шормаз је у интервјуу агенцији Бета казао да СНС није мењала програм, али да је последњих година променила политику.

„Kада сам се 2010. године учланио у СНС, у врху странке ми је речено да ће главни циљ бити чланство у Европској унији и решавање косовског питања. Данас, после више од десет година на власти, евроинтеграције су потпуно заустављење, а косовско питање није решено. У Србији не функционише правна држава, а угрожена је и слобода медија“, рекао је Шормаз.

На питање да ли се на предстојећој ванредној Скупштини СНС-а, заказаној за 27. мај, могу очекивати значајније кадровске промене, Шормаз је казао да су промене најављене, али да не зна да ли ће се и догодити.

„Ако је председник Вучић стварно одлучио да се повуче с места председника, ја размишљам да се кандидујем за председника странке. На скупштини би, у том случају, требало да буде неколико кандидата за председника и да чланство одлучи ко ће водити странку у наредном периоду“, истакао је он.

Упитан какве би промене требало да донесе ново руководство, Шормаз је рекао да је неопходно да се промене понашање и ставови појединих високих функционера.

„Велике промене су потребне у СНС-у. Наш прокламовани циљ је чланство у ЕУ, и у складу с тим циљем требало би да се ускладе ставови и понашање свих функционера СНС-а. Морали би да се усагласимо с политиком ЕУ, како би што пре, у интересу наших грађана, Србија постала чланица Европске уније“, нагласио је функционер СНС-а.

На питање шта би требало да се промени на унутрашњем плану, Шормаз је указао на најновији извештај Одбора за спољну политику Европског парламента где се, између осталог, истиче недовољно функционисање правне државе.

„Већ годинама европарламентарци указују на недостатак борбе против корупције и криминала, угрожавање људских права и слободе медија, не усаглашавање на заштити животне средине… Kорупција је свуда присутна, чак и у Норвешкој. Али, у Норвешкој је степен корупције једва мерљив, а код нас је огроман. Kорупција је у Србији постала системски проблем“, оценио је Шормаз.

Према његовим речима, недопустив је напад на кардиохирурге у Нишу који су оперисали све пацијенте с листе чекања.

„Нишке лекаре нападају са свих страна јер су оперисали све пацијенте с листе чекања. Испада да нашем здравственом систему одговарају листе чекања да би се пацијенти упућивали на приватне клинике и да би плаћали операције по неколико хиљада евра. То је директан удар на грађане, на њихову психу, слободу и стандард“, нагласио је Шормаз.

Додао је да из наведених разлога не жели да оснива нову странку, него да се у оквиру највеће странке (СНС) бори за боље и праведније друштво у Србији.

„Србија би се најбоље и најбрже променила када би прво променили политичке организације унутар себе. Српске политичке партије би требало да почну да се понашају и раде онако како то раде цивилизоване партије у Европи. Ако је СНС највећа партија у Србији, променама у тој странци на овим принципима би много брже и лакше мењали наше друштво“, казао је Шормаз.

На питање какакв је председник потребан СНС-у, Шормаз је казао да би то требало да буде особа која је апсолутно опредељена за место Србије у евроатлантској заједници.

„А то значи да имамо председника који ће да нас води ка ЕУ и НАТО. Ми смо аплицирали за чланство у ЕУ и наша је обавеза да испунимо све услове на том путу. То морамо да схватимо унутар сваке партије, па и у СНС-у. СНС-у је потребан председник који ће сваком члану да објасни да је највећи интерес Србије да постане чланица ЕУ“, рекао је Шормаз.

Упитан да ли очекује да ће се врх СНС-а ослободити функционера чија се имена везују за многобројне криминалне афере, Шормаз је казао да нема сазнања о криминалу страначких колега.

„Ниједна афера још није добила судски епилог и зато никога не могу да сматрам криминалцем. Не знам ко је крив за нпр. ‘аферу прислушкивање’, јер нико није осуђен. Та канцеларија, из које је председник Вучић прислушкиван, ради и дан данас. Никада нисам рекао да је Драган Ђилас украо 619 милиона евра, зато што о томе не постоји судска пресуда. Дакле, пробелм је што немамо судске пресуде, и то говори да у Србији не функционише правна држава“, нагласио је функционер СНС-а.

Додао је да је у извештајима ЕУ највећа примедба то што у Србији нема правне државе.

„Европској унији је приоритет правна држава у Србији, а не увођење санкција Русији или споразум с Приштином“, закључио је Шормаз.

Оставите Коментар