Амерички милијардер мађарског порекла Џорџ Сорош (88), који већ деценијама кроји границе широм источне Европе и организује националне и грађанске сукобе како би несметано спроводио свој утицај у глобалним геополитичким играма, највероватније стоји иза последњих масовних протеста у Румунији које је полиција у крви растурила.

То тврде водећи европски аналитичари, а према последњим проценама, у суботу је у тој земљи повређено око 440 демонстраната и 23 полицајца. Медији преносе да је највећи број окупљених дошао из дијаспоре како би оборили левичарску владу, коју оптужују за корупцију.

– У Румунији су тренутно на власти Социјалдемократе. Њихова влада траје већ 550 дана и све време се организују мањи протести против ње. Међутим, ови су досад били највећи и најкрвавији – преносе светски медији, који то масовно окупљање виде као опасност за даљу ескалацију сукоба.

3 милиона Румуна живи у дијаспори

Аналитичари, међутим, наглашавају да Румуна у дијаспори има око три милиона, а да су протести у матичној земљи организовани путем прозападних глобалистичких медија који желе да оспоре рад левичарске владе.

Фото: Танјуг/AP
Фото: Танјуг/AP

– Румунија је важна држава у ЕУ. Она је чланица НАТО. Њена актуелна влада има своје националне интересе и жели да спроводи политику која је у корист грађана, а која се противи глобализацији – наводе аналитичари и додају да је Социјалдемократска влада у Букурешту због тога велики трн у оку Запада.

Осим тога, војни аналитичари наводе да се у Румунији налази и важан амерички ракетни штит и да би то могао да буде један од главних разлога због којих разне невладине организације у тој земљи, а од којих некима руководи Џорџ Сорош, желе да ту земљу ставе под свој утицај.

550 дана Социјалдемократе на власти

У томе им, подсећају медији, помаже и актуелни румунски председник Клаус Јоанис, који не крије да је прозападно оријентисан и често критикује владу у Букурешту. Међутим, овога пута он је стао на страну демонстраната и оштро осудио бруталну интервенцију полиције назвавши је непропорционалним одговором на махом мирне протесте.

Ипак, закључују неке од анализа, Румунија је већ дуго поприште озбиљне политичке кризе и неколико пута је мењала председника владе, док шеф државе Јоанис непрекидно критикује њен рад и усмерава државу у правцу Запада.


Шта траже демонстранти

Демонстранти у Румунији наводно захтевају да се смени корумпирана влада Социјалдемократа, која је на изборима 2016. убедљиво добила већину у парламенту са 45 одсто освојених гласова.

– Не желимо да нашом земљом владају лопови који пуне своје џепове. Ако се ништа не промени, каква ће бити будућност наше деце – рекла је једна од демонстраната Георгета Ангел, која већ 14 година живи у Валенсији.

Фото: Танјуг/AP
Фото: Танјуг/AP

Демонстранти су махали румунским, шпанским, италијанским и другим заставама и узвикивали пароле против владе.

– Правда, не корупција, ви сте црвена куга – викали су демонстранти пре него што их је растерала полиција.


Немац на челу Румуније

Клаус Јоанис (59) је актуелни румунски председник, који је познат као снажан критичар владе. Дошао је на власт 2014. као вођа Националне либералне партије и снажно се залаже за зближавање земље са Западом. Иначе, он је први румунски председник који долази из једне етничке мањине. Наиме, он је трансилванијски Саксонац, припадник мањине која говори немачким језиком и чији су се преци доселили у Румунију у 12. веку.

Извор: republika.rs