Ултра-либерални милијардер познат по мешању у ствари других држава Џорџ Сорош назвао је кинеског вођу Си Ђинпинга “опасним противником отворених друштава“.

Из Кине је на ове оптужбе речено да овакво блатантно извртање правде уопште није достојно одговора, јавља Раша Тудеј.

Говорећи на Светском економском форуму у Давосу, Сорош је напао кинески систем „социјалних кредита“ и технолошки напредак, рекавши да су вештачка интелигенција и напредне технологије у рукама онога што је он назвао „репресивним режимом“ у ствари „смртни непријатељ отворених друштава“.

– Кина није једини ауторитарни режим на свету, али је без сумње најбогатији, најјачи и најразвијенији по питању технологија, роботике и вештачке интелигенције – рекао је Сорош, који је познат по томе што шаком и капом даје новац режимима које сматра опресивним и недемократским, а који се у ствари само не слажу са Западном политиком.

Пекинг је хладно одговорио на ове оптужбе.

– Сасвим је јасно ко отвара врата и гради путеве, а ко гради зидове и затвара врата. Изјаве одређених људи, које представљају оно што је црно белим и искривљавају факте су потпуно непотребни и нису вредни одговора – рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Хуа Чуњинг.

– Надамо се да ће Американац у питању да коригује своје ставове, и створи објективне и рационалне ставове по питању развоја Кине – додао је Чуњинг.

Милијардер Сорош је председник Фонда за отворено друштво (ОСФ), организације која има за циљ да натера владе „непослушних“ држава да сарађују са својим народом.

Најпознатији је по нападима на Доналда Трампа, противљењу Брегзиту, помагању украјинских револуција 2004. и 2014. године.

Фонд за отворено друштво је забрањен у Мађарској и Турској, а у Русији је проглашен за непожељну организацију.