Земља која је можда највише у Европи пропатила под диктатуром Совјетске уније, након пада комунизма поново се сусреће са ерозијом суверенитета, а овога пута о Европске уније. На протестима у Варшави који су према процена окупили до 150.000 демонстраната, запаљени су симболи ЕУ.

Пољаци прославиљају 101. годишњицу независности своје земље традиционалним „Маршом независности” у Варшави, а организатори процењују да их је било најмање 150 хиљада. Током марша у организацији пољске деснице, поред слављења „Велике католичке Пољске” и пароле против Европске уније, њена застава са жутим петокракама је и ове године демонстративно спаљена.

„Цео наш народ, цела наша историја је везана за католичанство. Морамо да се вратимо коренима јер се овај свет удаљио од Бога, од католичанства. Ако не вратимо вредности које ствара наш народ, пропашћемо као запад Европе”, казао је у говору један од организатора, Роберт Банкјевич.

Указао је да „данашње елите спроводе културни марксизам, освајају школе, загађују мисао наше деце“.

Учесници поворке су потписивали петицију за доношење закона којим би се у Пољској одбио амерички закон о реституцији јеврејске имовине коју су опљачкали немачки нацисти током Другог светског рата, а комунистичка Пољска је ту имовину потом национализовала.

Јаке полицијске снаге прокрчиле су данас пут за поворку „Марша независности” у којем је, по проценама организатора, било „150.000 пољских патриота”, док их је по подацима градских власти Варшаве било 47.000.

Групе активиста радикално левичарских, самопрокламованих „антифашистичких“ организација који су покушали да зауставе марш, полиција је однела са коловоза, а транспаренте им запленила.

Истовремено је другом трасом у центру Варшаве прошао марш екстремне-левице и група које оптужених за ширење мржње против Пољака, под паролама „За вашу и нашу слободу” и „Национализам није патриотизам”, демонстранти су такође ширили предрасуде и теорије завера о ксенофобији у Пољској.

У Варшави је „Марш независности” по оценама медија био један од најмирнијих, без већих изгреда као ранијих година, захваљујући ванредно јаким мерама полиције и појачаној редарској служби организатора марша с чак 400 редара.

Оставите Коментар