Специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич рекао је, на крају посете Београду, да је лидерима у Србији рекао да Велика Британија подржава дијалог Београда и Приштине који води ка ЕУ.

Он је у видео-поруци објављеној на Твитеру рекао да је разговарао са председником и премијерком Србије, представницима опозиције, цивилног друштва, медија и патријархом СПЦ, истакавши да га је британски премијер Борис Џонсон замолио да преузме ту функцију, како би радио на продубљивању билатералних односа Велике Британије и земаља Западног Балкана и јачању политичке и економске сарадње.

„Моје именовање је знак наше посвећености безбедној, стабилној и просперитетној будућности овог важног региона. Дошао сам овде да бих слушао и учио. Током ове посете сам се срео са председником, премијерком, високим званичницима, патријархом СПЦ, представницима опозиције, цивилног друштва, медија. Разговарали смо о региону и ширим међународним безбедносним изазовима. Разговарали смо о напретку Србије у својим програмима модернизације и реформи, програмима које Велика Британија подржава кроз наш Фонд за добру управу и уз помоћ Британског савета“, рекао је Пич.

Како је рекао, током посете је сазнао више о билатералној сарадњи у области одбране и борби против организованог криминала, а имао је прилику и да разговара о томе како Британија може да помогне кључну транзицију Србије ка зеленој економији.

„У сусрет предстојећим изборима у Србији разговарали смо о важности здравих демократских процеса и институција, о разноврсној, независној медијској сцени, доброј управи и владавини права“, рекао је Пич.

Додао је да је са лидерима у Србији разговарао и о регионалној стабилности.

„Поделио сам и своје утиске посете региону, укључујући БиХ, наглашавајући опасност претње коју представљају речи и дела која изазивају поделе међу заједницама“, рекао је Пич.

https://twitter.com/ukinserbia/status/149142728817260134

Он је нагласио да Србија и регион Западног Балкана имају много потенцијала, као и да Британија, у сарадњи са широм међународном заједницом, жели да помогне да се изгради одржива стабилност и просперитет који је неопходан и који грађани заслужују као цењени и важни чланови шире европске породице.

„Хвала вам на топлој добродошлици“, рекао је Пич на српском језику на крају видео-поруке, преноси „Косово онлајн“.

Оставите Коментар