Руски перспективни једномоторни ловац пете генерације „Шахмат“ представљен је у Дубаију на међународном авио-салону „Дубаи ершоу 2021“ који је данас отворен.

Како се наводи, прототип је први пут представљен у иностранству.

С тим у вези, руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров изјавио је на „Дубаи аршоу“ да Москва рачуна на интересовање колега са Блиског истока за „Шахмат“. Тамо је погледао један од хеликоптера представљених на авио-салону.

Премијера лаког тактичког авиона „Шахмат“ била је у јулу 2021. године на авио-салону МАКС. Тада је потпредседник Владе Русије Јуриј Борисов изјавио да већ постоји први прелиминарни купац.

Један од највећих међународних авио-салона, у којем Русија учествује од 1993. године, трајаће у Уједињеним Арапским Емиратима од 14. до 18. новембра.

„Шахмат“ је лаки ловац пете генерације са једним мотором који ће бити мање приметан за радаре, погоднији за маневрисање и опремљен вештачком интелигенцијом. Његово максимално оптерећење ће бити веће од седам тона, а максимална брзина до два маха. Како је изјавио директор „Ростеха“ Сергеј Чемезов, авион ће коштати између 25-30 милиона долара, док слични авиони ─ француски „Дасаулт рафаел“ и шведски „Саб грипен“, коштају 60-90 милиона долара.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар