Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) обајвила је видео-снимак три украјинска морнара заробљена приликом заплене бродова у Керчком мореузу.

На видео-снимку морнари признају да су нарушили руску границу.

Агенција АП наводи да за сада није могуће утврдити да ли су морнари причали под присилом, али да се јасно види да је један од морнара читао са телепромптера.

Раније руска агенција Тас је објавила да је шеф Службе безбедности Украјине (СБУ) Васил Грицак потврдио информацију о присуству двојице војних контраобавештајаца СБУ на бродовима украјинске морнарице који су заробљени у недељу у Керчком мореузу због повреде руске државне границе.

„Официри украјинске обавештајне службе изводили су борбене задатке контраобавештајне подршке одељењу украјинске морнарице, у складу са Чланом 12 украјинског закона о Служби безбедности Украјине“, наводи се Грисаковом саопштењу.

СБУ је у саопштењу навела да су контраобавештајци радили „рутинске дужности“ за украјинску Морнарицу, као одговор на „психолошки и физички притисак“ руских шпијунских служби.

СБУ, како наводи АП, није навела детаље о томе шта тачно значи притисак руских шпијунских служби, али су од Русије захтевали да обустави такве активности.

Ројтерс је претходно објавио да је Грицак рекао да је украјински војни контраобавештајац тешко рањен након што је руски авион испалио ракете на украјинска пловила током њиховог сучељавања у недељу.

„Према потврђеним оперативним информацијама СБУ, једна од руских јуришних летелица користила је две ненавођене борбене ракете на украјинске чамце, а као резултат тога један од официра СБУ тешко је рањен“, саопштио је Хрицак.

Украјина је јуче увела ратно стање, наводећи као разлог претњу од украјинске копнене инвазије.

Руска страна назвала је инцидент у Керчком мореузу провокацијом, а ЕУ и НАТО су позвали на деескалацију ситуације.