Мандатарка Ана Брнабић требало би да на данашњој седници Председништва СНС саопшти имена чланова новог кабинета. У Немањиној 11 ће највероватније опет бити социјалисти, али са мањим бројем ресора – три

Мандатарка Ана Брнабић данас би на седници Председништва Српске напредне странке требало да саопшти имена чланова свог кабинета, а како сазнаје Kурир, нова министарка трговине, туризма и телекомуникације биће Татјана Матић из СДПС, док је за новог министра омладине и спорта најизвеснији Ненад Боровчанин. Министарство спољних послова ће водити Никола Селаковић, Александар Вулин биће на челу МУП-а, Небојша Стефановић министар одбране, а Братислав Гашић остаје на челу БИА.

Дан одлуке

Данас је за напредњаке дан Д – после готово четири месеца завршено је вагање ко су људи из СНС који улазе у Немањину 11, али и ко су коалициони партнери који ће са њима водити владу у наредном периоду. Брнабићева би данас пред Председништвом СНС требало да прочита списак нових министара, а потом ће се чланови овог тела изјашњавати о њеним предлозима. Kако је раније саопштено, у комбинаторици за нову владу од актуелних министара били су сигурни само Синиша Мали, који је досад обављао функцију министра финансија, и Бранислав Недимовић, који је водио ресор пољопривреде.

  • У Немањиној 11 највероватније остају и Зорана Михајловић, која ће, по свему судећи, остати на челу свог досадашњег ресора, Небојша Стефановић, који би могао да преузме ресор одбране, и Златибор Лоначар, који ће, највероватније, остати на челу Министарства здравља – каже извор Kурира и додаје:
  • Социјалисти су најизвеснији партнери и за нову владу, али би требало да имају мање ресора – три. И Ивица Дачић и Александар Антић и Бранко Ружић би требало да остану у влади, и то на истим позицијама – каже наш извор.

Борба против корупције

Извесно је, наводи извор Kурира из СНС, да ће једно министарско место добити и стари коалициони партнер – ПУПС. Тај ресор би, као и досад, водио лидер ПУПС Милан Kркобабић. У новој влади би требало да буду и странке мањина и ових дана су вођени преговори са Странком правде и помирења Муамера Зукорлића.

  • Преговори са Зукорлићем нису окончани. Један део њиховог захтева су седам-осам развојних пројеката, инфраструктурних, на територији Санџака, а други део су кадровска решења која иду и до чланства у влади. СПП тражи и једно министарско место, како би били сигурни да ће пројекти бити спроведени како су они зацртали, а интересује их ресор у ком директно могу да помажу грађанима – каже извор нашег листа.

Оно што је свакако највећа новост јесте то да ће нову владу чинити чак око 50 одсто жена и да ће имати два нова министарства – за људска и мањинска права и демографију.

Тако су у Немањиној 11 виђене и Ирена Вујовић, Маја Гојковић, Дарија Kисић Тепавчевић, Бранкица Јанковић…

  • И Министарство правде требало би да преузме потпуно ново лице – наводи извор нашег листа.

А мандатарка Ана Брнабић је открила да је написала експозе и да је једна од главних ствари – борба против организованог криминала и корупције.

Брнабићева је на питање да ли је тачно да су поједини министри „одлазили у стране амбасаде“ и тражили подршку да остану у саставу владе, рекла да јесте и да је то била „најгора могућа ствар коју је неко могао да уради“.

Министрима у техничкој влади послаили смо питање да ли су се препознали у њеним речима, али до закључења броја одговорила је само Зорана Михајловић.

  • Не проналазим се у речима мандатарке Ане Брнабић – поручила је она.

Оставите Коментар