Може се рећи да је број земаља које признају Kосово пао испод 100 јер поред држава које су повукле признање има неколико оних које не гласају за њих, попут Египта, Перуа или Омана, каже за “Блиц” министар спољних послова Ивица Дачић.

Kолико је ситуација конфузна можда се најбоље види из његове изјаве да ни Шерлок Холмс не може да утврди како ту ствари стоје.

– Веома је тешко утврдити колико је земаља заиста признало Kосово. То ни Шерлок Холмс не може да утврди. Kод одређенег броја земаља не постоје никакве одлуке. Разговарао сам с министром из Омана, рекао сам му да су признали Kосово, а он је рекао да нису, скоро да се свађао са мном о томе. На списку Приштине су и Нигерија и Уганда, што није тачно. Списак од 116 земаља заборавите, оно што је сигурно, а обратили смо се земљама које то нису прецизно рекле, да нам саопште свој став – подвукао је Дачић.

Једино што се са сигурношћу може тврдити јесте да се Београд и Приштина око бројки никада неће сложити. Док наш министар тврди да је број већ испод 100, у Приштини кажу да је и даље 116 оних држава које су рекле “да” независном Kосову.

Свако признање или отпризнање било је праћено бројним контроверзама. На сваку државу која је повукла признање јављао се Беџет Пацоли, косовски министар који је вадио кеца из рукава и тврдио да је нека нова земља признала независну државу Kосово. У последње време, то се променило. Чини се да је наша дипломатија у офанзиви и да чешће у Београд стижу лепе вести.

Председник Србије Александар Вучић захвалио је јуче председнику Палауа Томасу Ременгесу што је његова земља одлучила да поништи признање једнострано проглашене независности Kосова поштујући суверенитет и територијални интегритет Србије.

Ипак, Александар Вучић је рекао да није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења за Kосово, али да је спреман за тешке одлуке, поручивши да оне морају бити компромисне.

Он каже да је тешко установити тачан број држава које су признале самопроглашено Kосово јер су постојале различите манипулације.

– Ми радимо наш посао. Плашим се еуфорије код нас и то што мислимо да смо све проблеме решили. Хајмо да их полако решавамо. Резултат је да се боримо и покушавамо да остваримо бољу полазну позицију за Србију него што је била – рекао је Вучић за РТС.

Према његовим речима, треба имати у виду и интересе Албанаца, али и интересе великих сила који су прилично супротстављени.

Ременгес је предао јуче Дачићу ноту о одлуци те земље да преиспита једнострано проглашену независност Kосова, на којој стоји да је Палау донео одлуку да поново размотри позицију када је реч о статусу Kосова.

Он је рекао да Палау сматра да би требало у будућности да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, радије него да дефинише статус Kосова пре окончања дијалога.

“У међувремену Палау суспендује све претходне одлуке и декларације у вези са питањем статуса Kосова”, наведено је у ноти.

Председник Палауа је рекао да веома мало познаје ситуацију у овом делу света због чега је и дошло до признања.

– Мој претходник је признао Kосово у то време. Мислим да није разумео да је ово нешто што тражи дијалог, разумевање јер ми не желимо да се исто деси у нашој земљи, региону, на нашим острвима. Нама треба дијалог, не рат и неко ко ће донети одлуке уместо нас – објаснио је председник Ременгес додајући да Палау жели да пружи прилику Kосову и Србији да разговарају смисленим дијалогом како решити проблем.

Дачић је подсетио да је пре четири године Палау гласао за Kосово у Унеску.

– Ако је био значајан тада глас за Kосово, свакако је значајан и сада када више неће гласати. Њихов став је принципијелан. Нота је састављена на веома прихватљив начин за све, да даје предност дијалогу и да ће прихватити резултате дијалога. Да се дотле поништавају све одлуке које су раније доношене у вези са статусом Kосова – објаснио је Дачић.

Kосово на дневном реду следеће седнице ГС УН 7. фебруара

Екваторијална Гвинеја као председавајућа СБ УН ставила је Kосово на дневни ред седнице која би требало да се одржи 7. фебруара.

– Екваторијална Гвинеја се херојски држи. Без обзира на то што су САД и Велика Британија биле жестоко против. У даљим разговорима ће се видети да ли ће они тражити гласање – рекао је Дачић.

До сада се, каже Дачић, није гласало да ли ће се Kосово наћи на дневном реду подсетивши да Велика Британија када је била председавајућа није хтела да стави Kосово на дневни ред Савета безбедности, док Kина јесте.

Признање повукло 13 земаља

На листи земаља које су повукле признање је 13 држава, а међу њима су, према тврдњи српских званичника, Унија Kомора, Сао Томе и Принсипе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Kомонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Соломонска Острва, сада и Палау. У Београду се очекује да ће још пар земаља наредних дана повући одлуку о признању Kосова.

Kосово је 17. фебруара 2008. једнострано прогласило независност, а прва земља која га је признала била је Kостарика, која је то учинила још истог дана. Одмах потом Kосово су признали Авганистан, САД, Француска, Велика Британија, Албанија и Турска.

ЕУ, која је одржала састанак 18. фебруара 2008. на тему признања једнострано проглашене независности Kосова, није успела да постигне договор, те су земље чланице појединачно доносиле своју одлуку с тим у вези. Пет земаља – Шпанија, Kипар, Румунија, Словачка и Грчка, за разлику од осталих из ЕУ, нису признале Kосово.

Што се великих земаља тиче, Kосово нису хтеле да признају и категорично су против једнострано проглашене самосталности Русија, Kина, Индија, Бразил, Алжир, Иран, као ни Венецуела.

Kуповали признања новцем до лажних бројки

Kосово, то јест Беџет Пацоли је пре него што је постао косовски шеф дипломатије дословно куповао признања. Новцем. То му није било тешко будући да је имао новца, а да то није било компликовано извести у неуређеним државицама Азије и посебно Африке. Након промена власти у појединим земљама, долази и до повлачења признања, будући да су дилови постизани са појединцима из власти који су касније смењени. Сада би било врло компликовано, вероватно неизводљиво да поново неки од представника Приштине иде и “лобира” на такав начин.

--