Био је најутицајнији српски трубач, учинио је да српска, а посебно она ужичка и западњачка труба, постану заштитни знак једног народа на свим меридијанима.

Ужице се јуче одужило Миловану Мићу Петровићу (1961-2000) на Ракијској пијаци, где је свечано откривен споменик овом легендарном трубачу. Бронзану статуу на гранитном постаменту открили су наследници музичара Дејан и Дарко Петровић, као и градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

  • Труба окупља стотине хиљада људи који се уз овај инструмент веселе и славе живот – рекла је градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.
  • Спомен-обележје је место сећања на Мића и на све његове трубачке саборце, а који су пречицом знали да стигну до наше душе.

Тамо где је Мићо Петровић стао, а отишао је рано, у 39. години, наставио је његов син Дејан, данас најуспешнији српски трубач, најмлађи освајач „Мајсторског писма“ и чувених „Златних труба“. Из оркестра старијег Петровића настале су и бројне друге, успешне дружине „плеха“ у овом делу Србије.

  • Захвалан сам људима и пријатељима који су иницирали и помогли изградњу овог споменика, а нарочито мајсторима трубе од којих је мој отац учио, Бошку Остојићу и Миловану Бабићу. Поносан сам што сам син Мића Петровића и што сам Ужичанин из села Дубоко. И даље ћу бити промотер свог града и сопственог рада, заувек наследник свог оца – рекао је Дејан Петровић, током свечаности.

Када је пре скоро годину дана најављено постављање споменика, Дејан је за „Новости“ рекао и ово:

  • Данас када видим шта сам урадио са својим оркестром, морам бити задовољан.

Пропутовали смо пола света, нашом музиком „заразили“ смо хиљаде душа на свим меридијанима, наступамо на престижним местима, људи које срећемо обогаћују наше, а ми њихове животе. Испред свега тога стоји мој отац, он је поставио темеље на којима је српска труба порасла у очима света.

У времену индустријализације и насељавања Ужица хиљадама нових становника, Мићо Петровић је знао како да помири народну ношњу и свечано одело, желећи и стварајући простор без подела. Израду и постављање споменика иницирали су и омогућили Удружење Ужичана у Београду, Удружење српских домаћина, етно-удружење „Завичај“ трубачи Милован Бабић и Вељко Остојић, а њихову жељу верификовала је Скупштина града. Откривању споменика присуствовало је неколико стотина грађана, ужичко градско руководство, као и министар Бранко Ружић.

Н. Ј.

Оставите Коментар