Из Солнечногорска, града на око 75 километара од Москве где се „калио“ споменик великом српском жупану Стефану Немањи, кренула су прва четири камиона са деловома скуплтуре ка Београду.

Руски скулптор Александар Рукавишњиков завршио је готово сав посао, али се већ део и даље налази у његовом атељеу и чека свој ред да се ипоручи, пише Спутњик.

Гигантски споменик, направљен у бронзи, пресечен је на делове како би се лакше допремио до Србије, где ће поново бити склопљен, исполиран и патиниран.

„Ово што сада видите није његов коначан изглед“, напоменуо је Рукавишњиков показујући своје најновије ремек-дело, додајући да ће бити потребно још око три месеца за финалне радове, који предвиђају транспорт до Београда преосталих делова и постављање споменика испред старе железничке станице у Београду.

Израда највећег споменика у Србији, висине 24 метара и тежине 68 тона, био је велики изазов чак и за искусног Рукавишњикова.

Споменик Стефану Немањи је други „гигантски подухват“ славног скулптора. Пре тога, дело сличних размера радио је само за стадион Спартака. То је данас чувени бронзани гладијатор, који је постављен поред северне трибине московског стадиона.

„Лепо је што ће он бити највећи споменик у Србији, али је много важније да буде најбољи и то не само у Србији, него у свету. Желео бих да то буде један од симбола Београда као што је то Храм Светог Саве“, истиче Рукавишњиков.

Он је истакао, пише Спутњик, да “ако не волиш свог хероја не можеш га ни направити” и да је он Стефана Немању искрено заволео.

На изради споменика оснивачу српске средњовековне државе радило се око годину и по дана и у томе је учествовала цела бригада мајстора – ученика и сарадника Рукавишњикова – скоро 120 људи различитих профила.

Споменик неће имати уобичајени постамент.

Фигура Немање у царској одори из његовог времена стајаће на напуклом византијским шлему, који се на четири крака ослања на земљу и одакле се помаља владарско жезло. У том доњем делу споменика има много симболике која показује континуитет српске културе која се родила из византијске.

Према речима Рукавишњикова, у постамент ће моћи истовремено да уђе око 50 људи.

Да би тако висока скулптура била стабилна, унутар ње ће бити јака челична конструкција – око три метра биће под земљом, а 21 метар изнад земље.

За око три недеље пут Београда крећу још четири камиона са деловима споменика, а потом још два.

Ако буде ишло све по плану, радници и монтажери из Русије требало би да стигну у Београд 10. августа, док ће им се за месец и по, до два, придружити и сам уметник, који ће надгледати постављање споменика.

Leave a Reply