ПРЕДСЕДНИЧКИ кандидат Вук Јеремић прекршио је закон јер у кампањи користи новац из иностраних извора, што Закон о финансирању политичких активности не дозвољава – тврди нова медијска мрежа Западни Балкан „Антидот“.

Она наводи да некадашњи шеф дипломатије није говорио истину када је рекао да компаније које донирају Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), који је Јеремић основао, немају пословних интереса у Србији.

Према подацима „Антидота“, доказује се да су у најмање два случаја у питању биле приватне кинеске компаније које су јавно саопштиле намеру и заинтересованост за инвестирање и учешће у приватизацији преосталих профитабилних државних фирми у Србији, па чак и потписивале уговоре на ту тему.

Наводи се и да је један од највећих донатора ЦИРСД-а и Јеремића лично била кинеска фондација „Чајна енерџи фунд комити“ (ЦЕФЦ) са укупном уплатом од 2.335.000 долара. Јавно доступни подаци указују на то да је ту фондацију основала и у потпуности спонзорисала шангајска приватна компанија „Чајна енерџи компани лимитед“. Ова компанија, заједно са још једном приватном кинеском компанијом „Чајна Балкан инвестмент“, 2016. године отворила је заједничко регионално представништво у Београду. У ове преговоре био је укључен и председник Томислав Николић.

Ова медијска мрежа оцењује да из те изјаве није тешко закључити да се главни циљ поменутих кинеских компанија у Србији односи на учешће у евентуалној приватизацији домаће „Електропривреде“, „што објашњава и опсесивно Јеремићево бављење причом о приватизацији ЕПС током изборне кампање“.

Како наводи „Антидот“, за улагања у области енергетике интересовање је показала још једна компанија – донатор ЦИРСД-а.

 

ЈЕРЕМИЋ ЋУТИ
У ЖЕЉИ да проверимо веродостојност ових података које је изнео „Антидот“, „Новости“ су покушале да контактирају са изборним штабом Вука Јеремића, али нису могле да добију коментар.

 

Из свега наведеног, „Антидот“ указује на то да се може закључити да је готово милион и по долара компаније „Чајна енерџи“, преко фондације „Чајна енерџи фунд комити“, трансферисано на Јеремићев предузетнички рачун, а које је он касније уплатио на рачун своје супруге у САД.

– Тај новац, заједно с новцем с других иностраних рачуна, касније је враћен у Србију и, у виду великог броја мањих донација, уплаћен у фонд из кога се финансира Јеремићева кампања.

ТРАЖЕ ИСТРАГУ

НА крају, „Антидот“ закључује да је од суштинске важности за владавину права да се овим поводом огласи и Републичко јавно тужилаштво, од кога се очекује покретање истраге и испитивање релевантности свих доказа које су прикупили.

Новости