Србија после појачања од четири „мига 29“ из Белорусије практично има једну ескадрилу тих ловачких авиона рекао је за РТС војнополитички коментатор „Политике“ Мирослав Лазански и додао да је тај део ваздухопловства спашен јер је био пред издисајем.

Мирослав Лазански је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће нови авиони омогућити да српски пилоти држе корак са савременом авијацијом.

Указао је и на значај „ер полисинга“ као спречавања било каквих прикривених амбиција неких суседних земаља. Рекао је да ти авиони нису за рат против неког великог непријатеља већ за оно што Србији треба.

Истиче да је ремонтни завод у Белорусији, у којем се сада налазе четири авиона, један од два најбоља на простору бившег СССР и да је специјализован за „мигове 29“. Такође, напомиње да су авиони из Белорусије у одличном стању.

– Белорусија је у СССР била оно што је Словенија била у Југославији – рекао је Лазански прецизирајући да мисли на област прецизне механике.

Сматра да је белоруска авијација веома способна и да је Србија изабрала најбоље од онога што јој је понуђено. Додаје да је реч о четири авиона који су најбољи за наше услове и да ће они бити доведени на стандард 10 „мигова 29“ који су у Србији.

Мирослав Лазански каже да ће бити одрађене прва и друга фаза модернизације а да ће тек после треће фазе авиони бити доведени на ниво четири плус.

Очекује да ће Србија до краја године имати пуну ескадрилу од 14 авиона.

На питање да ли ће седиште војне авијације бити у Нишу, Лазански је рекао да то неће бити случај већ да је министарка Зорана Михајловић најавила да ће седиште „Аеродрома Србије“ бити у том граду.

Каже да је нишки аеродром мешани војно-цивилни, и да је на њему смештен део капацитета 98. бригаде из Лађеваца.

Међутим, додаје да је план да се тамо изгради велики војни хангар за смештај авиона и хеликоптера, али понавља да ће Батајница и даље бити центар за војну авијацију.

Како каже, Војска Србије је сачувала сва три сегмента авијације и то је најважније. Поредећи ситуацију у региону, рекао се да Хрвати немају авијацију као Србија, да Бугарска има мање оперативно способних авиона, да Румуни имају 16 авиона Ф-16, а да Мађари имају 12 веома добрих „грипена“ а сви други имају знатно мање.

Истиче важност броја сати налета за пилоте, што зависи и од војног буџета који је повећан за 35 одсто у односу на прошлу годину. Како каже, то говори да држава улаже у војску.