Народна милиција Луганске Народне Републике пресрела је дрон Оружаних снага Украјине, који је Кијев планирао да употреби за корекцију артиљеријске ватре.

То је изјавио званични представник ресора одбране ЛНР Иван Филипоненко.

Раније је ЛНР најавио долазак посада беспилотних летелица украјинских снага безбедности у Донбас. Летови борбених авиона и дронова дуж целе линије додира у Донбасу забрањени су споразумима из Минска.

„У области ​​насеља Попаснаја (под контролом Кијева), непријатељ је лансирао беспилотну летелицу ‘ЛЕЛЕКА-100’, способну да преноси видео-слике у реалном времену, одређујући тачне географске координате, преносећи их на контролну тачку ватре и вршећи снимање ових информација“, рекао је Филипоненко.

Фото: Народна милиција ЛНР

Он је појаснио да је истовремено Народна милиција ЛНР забележила напредовање дежурне артиљерије 24. бригаде украјинских снага безбедности на ватрене положаје и спремност за гађање минобацачког вода Оружаних снага Украјине у област села Новоалександровка под контролом Кијева.

Борци Народне милиције ЛНР успели су да потисну сигнал Оружаних снага Украјине, пресретну дрон и приземље га у близини села Калиново-Боршчеватое.

„Претња артиљеријског удара је неутрализована“, објаснио је Филипоненко. Сада специјалисти Народне милиције ЛНР проучавају податке и видео записе из меморије уређаја.

„Треба напоменути да су украјински милитанти сликали фашистичке симболе на крилима дрона“, додао је Филипоненко.

Од јула 2020. у Донбасу су на снази додатне мере контроле прекида ватре. Они укључују забрану пуцања, офанзивних и извиђачких и саботажних операција, употребе авиона и распоређивања тешког наоружања у насељеним подручјима. Само Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини може да користи беспилотне летелице у оквиру својих активности за прац́ење поштовања примирја. За кршење режима тишине мерама је предвиђена дисциплинска одговорност, а узвратна ватра је дозвољена само уз директну наредбу команде.

Оставите Коментар