Након фијаска у Краљеву где је на геј скуп дошло 5 особа и Крагујевца са 6 присутних, у Ваљеву су избили инцидненти на ЛГБТ скупу кога противници оптужују за хетерофобију и ширење предрасуда према већинској популацији, као тлачитељима мањина. Целокупни инциденти поново су покренули дебату на друштвеним мрежама због чега Влада Србије не распише референдум на коме би се демократски одлучивало о геј паради.

После Новог Пазара, Ваљево је други град где није било шетње такозване Параде поноса, а захваљујући брзој акцији ваљевске полиције избегнути су тежи инциденти са обзиром да се у центру Ваљева, где је требало да буде одржана шетња, окупило пар стотина грађана који су протестовали против одржавања ове манифестације.

Организатори и несуђени учесници манифестације из београдске Иницијативе младих за људска права, њих 15-ак, одустали су од шетње подршке Паради поноса, која је овог поподнева била планирана да се одржи у центру Ваљева, на потезу од Десанкиног до трга Војводе Мишића. Јер, пре него што је њихова шетња и почела, у Карађорђевој улици окупило се пар стотина Ваљеваца, претежно младих, који су се уз увредљиве поруке, скандирање и песме приближили комбију Прајд каравана који је у Ваљево довезао активисте Иницијативе младих за људска права.

Срећом, захваљујући ефикасној акцији ваљевске полиције која је формирала тампон између протестаната и учесника шетње, спречен је директан контакт између њих, па су, изузев пар бачених конзерви у њиховом правцу, активисти Иницијативе младих за људска права безбедно спроведени ка излазу из града, док су протестанти док се њихов комби удаљавао у полицијској пратњи скандирали “Србија, Србија”.

Приликом свог окупљања у центру Ваљева, учесници протеста против шетње промоције Параде поноса су на главе споменика песникињи Десанки Максимовић и војводи Живојину Мишићу ставили црвене тканине да, како истичу, “ваљевски великани не би гледали срамоту”.

„Немој погрешно да разумете, не мрзим, али док не намећу свој систем вредности, све на силу биће одговорено силом. Ваљево није Београд, запамтите“ написао је један грађанин Ваљева изнад снимка који је окачио на Твитер.

– Караван који је почео прошле недеље има за циљ да ЛГБТ особама у локалним срединама поручи да смо ту за њих и да позове све људе да се придруже у њиховој борби за једнакост. Када смо шетали у претходних пет градова људи су нас подржали – рекао је Савић за пре него што је донета одлука о одустајању од шетње у Ваљеву.

Прајд караван у организацији Иницијативе младих за људска права из Београда претходних прошао Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Краљево и Суботицу, а Савић је рекао да ће на Паради поноса 15. септембра у Београду “уз слављење различитости бити изнети и њихови политички захтеви”.

– То су, између осталог, регистровање истополног партнерства, закон о родном идентитету, адекватне реакције надлежних на говор мржње и злочин из мржње мотивисан хомофобијом, као и доношење локалних акционих планова за припаднике ЛБГТ скупина – најавио је Савић.

Оставите Коментар