СИТУАЦИЈА на истоку Украјине се заоштрава, међутим, све провокације кијевских власти да се ситуација у Донбасу реши војним путем биће спречене, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов на брифингу за војне аташее страних држава.

– Испоруке хеликоптера, беспилотних летелица и авиона Украјини подстиче украјинске власти на оштре и опасне кораке. Кијев не извршава Минске споразуме. Украјинске Оружане снаге најављују почетак употребе противтенковских ракетних система „Џавелин“ у Донбасу, које су испоручиле Сједињене Америчке Државе, а такође употребљавају и извиђачко-ударне беспилотне летелице турске производње. Као резултат тога, погоршава се ионако напета ситуација на истоку ове земље – објаснио је Герасимов.

– Међутим, свака провокација украјинских власти да се проблеми Донбаса реше војним путем биће спречена – истакао је он.

Начелник Генералштаба је истовремено приметио да су информације о наводној предстојећој инвазији Русије на Украјину лаж, а војне активности које се спроводе на националној територији не захтевају обавештавање.

– Земље НАТО-а поклањају претерану пажњу кретању трупа преко територије Руске Федерације. Прераспоређивање јединица током борбене обуке је рутинска пракса за оружане снаге сваке државе. Војна активност одвија се на националној територији и не захтева обавештавање. Информације које круже у медијима о наводној предстојећој инвазији Русије на Украјину су лаж – констатовао је Герасимов.

Како је рекао, заоштравање проблема безбедности у свету представља кључни фактор који утиче на развој Оружаних снага Русије.

– Укратко ћу се задржати на кључним аспектима који одређују активности оружаних снага. Основни фактор који утиче на њен правац је заоштравање глобалних и регионалних безбедносних проблема – додао је Герасимов.

Према његовим речима, „пре свега, расту тензија у свету доприносе деструктивна спољна политика низа држава, ширење размера тероризма и радикалног екстремизма, као и континуирана светска економска рецесија због епидемије вируса корона“.

Оставите Коментар