Држава не сме да седи скрштених руку већ мора одлучно да реагује и да поводом оваквих безбедносних ризика предузме све неопходне мере за очување територијалног интегритета и безбедности српског народа у јужној покрајини.

Београд мора хитним саопштењем да се обрати Савету безбедности Уједињених нација у којем ће његове чланице упознати са најновијим дешавањима на Косову и Метохији и затражити ванредну седницу овог тела поводом безбедносне ситуације у покрајини. Србија такође мора да алармира и све своје међународне партнере и затражи њихову подршку у очувању безбедности Срба на КиМ.

Апелујемо на државно руководство да ни на који начин не сме да дозволи нови погром српског становништва у јужној покрајини. Србија је дужна да заштити како Србе северно тако и Србе јужно од Ибра.

Позивамо целокупан државни апарат као и све грађане Србије да буду у стању приправности како би се предузеле све неопходне мере за очување уставног поретка и сузбио сваки вид новог етничког чишћења.

Српски сабор Заветници стоји на располагању држави и грађанима, јер сматрамо да је ово питање приоритет који мора бити изнад свих политичких подела и разлика. Упућујемо позив свима да у овако деликатним околностима покажемо јединство и упутимо недвосмислену поруку да нећемо дозволити било какво насиље над нашим народом на КиМ.

Извор: zavetnici.rs