Kако сазнајемо од поверљивих извора блиских врху владајуће црногорске Демократске партије социјалиста (ДПС), величанствена ауто-литија у Беранама, одржана 05. јула уз учешће више стотина слободољубивих Црногораца, који су том приликом, у знак протеста због усвајања накарадног тзв. Закона о слободи вероисповести, а како би истовремено испоштовали мере које је донело Национално координационо тело за заразне болести (НKТ), својим возилима оформили километарску колону, била је повод састанка који су у тајности одржали црногорски премијер Душко Марковић, директор Управе полиције (УП) Црне Горе Веселин Вељовић и његов помоћник Зоран Лазовић, иначе бивши високи функционер Агенције за националну безбедност (АНБ).

Том приликом, оцењено је да концепт ауто-литија представља веома ефикасан начин за заобилажење мера и рестрикција које је НKТ усвојило у циљу сузбијања епидемије коронавируса, а које црногорском режиму служе као одличан изговор за забрану протестних скупова, литија и молебана за заштиту светиња Српске православне цркве (СПЦ). Такође, процењено је да би, уколико се ауто-литије у наредном периоду омасове и прошире, лако могло да дође до потпуне блокаде Црне Горе, додатног усложњавања ионако нестабилних безбедносних прилика, те даље дестабилизације режима. Овакав развој ситуације би могао да резултира и “развлачењем” полицијских снага, којих ионако нема довољно, при чему све већи број полицајаца одбија да учествује у сузбијању протеста против поменутог “Закона”, ма у ком облику они били организовани.

Осим тога, на састанку је као додатан проблем апострофирана околност да црногорски режим за сузбијање протеста не би могао да употреби ни војску, иако је то у више наврата разматрано као опција. Наиме, упркос томе што црногорски министар одбране Предраг Бошковић, некада осведочени Србин и верник СПЦ, заговара овај сценарио, кругови блиски врху ДПС су нам пренели да је у својим плановима наишао на одбијање команде Здружених снага НАТО за јужну Европу у Напуљу, која није дала сагласност за манипулацију Војском Црне Горе (ВЦГ) њеним укључивањем у разрачунавање црногорског режима са својим политичким противницима, и потенцијалну примену силе над грађанима Црне Горе.

Иначе, Бошковић се у својим намерама да злоупотреби ВЦГ у интересу режима ДПС суочио и са проблемом унутрашње природе, односно са чињеницом да је и значајан део припадника ВЦГ, као и у случају полицијских снага, одлучан да одбије наређење којим би био приморан да врши репресију над својим суграђанима.

Имајући све то у виду, Марковић, Вељовић и Лазовић су се на поменутом састанку договорили да активирају већ сачињен план о укључивању припадника криминалних кругова у сузбијање ауто-литија, али и свих других скупова за одбрану светиња СПЦ. Према овим плановима, предвиђено је да група “одабраних” криминалаца најпре прође додатну физичку обуку и обуку за руковање ватреним оружјем на неколико полигона широм Црне Горе, након чега би по потреби били укључени у онемогућавање поменутих скупова и примену физичке силе над њиховим организаторима и учесницима.

Евидентно је да закључци са тајног састанка поменутог тројца из самог врха црногорских власти у првом реду указују на проблеме са којима се црногорски режим суочава у намери да инструментализује полицијске и војне снаге за обрачун са сопственим грађанима, а затим и на размере бескрупулозности којој је у тој намери спреман да прибегне, ангажујући криминалне кругове за овај прљави посао. Међутим, што је можда још значајније, наведено упућује на димензије одвојености црногорског режима од реалности, што само значи да су сазрели услови да на предстојећим изборима, заказаним за 30. август, буде коначно послат на сметлиште историје.

Оставите Коментар