Русија је прошле године продала 85 одсто америчких државних хартија од вредности – поседује злато у износу од преко 100 милијарди долара.

Руске златне резерве порасле су на више од 100 милијарди долара захваљујући растућим ценама злата и напорима земље да повећа своје залихе у полугама. Само је у јуну Русија купила више од 18 тона драгоценог метала.

Јунске куповине злата довеле су до руских златних резерви од укупно 2.208 тона, показују најновији подаци Централне банке Русије (ЦБР). То значи да од 1. јула Русија седи на планини злата чија је вредност 1.277,6.6 милиона долара, показује извештај ЦБР-а.

Од почетка године, национална имовина драгоценог метала повећана је за око 96,4 тоне усред притиска Москве да дедоларизује своје девизне резерве. У руске благајне у мају додато је више од шест тона, у априлу око 16 тона, а у марту још 18 тона.

Највећа куповина злата догодила се у фебруару, када су руске резерве злата у једном месецу порасле за више од 31 тоне. Током првог месеца године купљено је шест тона злата.

Прошле године Русија је проглашена за наприврженијег купца злата, јер је набавила готово 275 тона, што је највећи износ икада купљен у једној години, према Светском савету за злато.

„Русија, у овом тренутку, очигледно жели да купи што више злата, а цена је још увек релативно јефтина. То јој омогућава стварање веће залихе злата која ће умањити вредност долара као резервне валуте “, рекао је бивши брокер Питер Шиф за РТ.

Касније је аналитичар предвидео да ће племенити метал у блиској будућности достићи врхунац из 2011. (до 1900 долара по унци).

Москва је некада била један од највећих инвеститора у хартије од вредности америчке благајне али је много њих продала последњих година. Русија је значајно смањила посед америчког дуга и он је тренутно на најнижем нивоу од маја 2007. године и износи 12.024 милијарди долара.

Прошле године, Русија је смањила своје уделе за више од 85 одсто, са 96,9 милијарди долара у јануару на 13,2 милијарде долара у децембру.

Leave a Reply