Гувернер централне банке Мађарске Ђерђи Матолчи изјавио је да би земљама еврозоне требало дозволити да престану да користе јединствену валуту током наредних деценија.

Матолчи, који је на челу мађарске Народне банке од марта 2013, описао је евро у чланку за Фајненшел Тајмс као „француску замку“ која не служи добро земљама чланицама.

  • Заједничка валута није била потребна европским успешним причама пре 1999. године, а већина земаља чланица зоне евра од њега касније није имала користи – навео је он у ауторском тексту.
  • Дошло је време да се пробудимо из овог штетног и бесплодног сна. Добро полазиште би било да се призна да је јединствена валута замка за готово све њене чланице, из различитих разлога, а не рудник злата. Земље ЕУ, и ван и унутар зоне евра, треба да признају да је евро стратешка грешка – пише Матолчи.

Евро, који тренутно користи 19 европских земаља, уведен је 1999. године и према правилима ЕУ свака чланица ширег политичког блока требало би на крају да усвоји јединствену валуту. Мађарска још није приступила зони евра.

  • Европљани морају да се одрекну својих ризичних фантазија о стварању моћи која би конкурисала САД-у. Чланицама еврозоне треба дозволити да напусте зону јединствене валута у наредним деценијама, а оне које остану требало би да изграде одрживију глобалну валуту – додао је Матолчи у тексту.

Оставите Коментар