Ирачке наоружане формације запретиле су нападом на америчке снаге смештене у Ираку.

Ова најава објављена је убрзо по доласку у Ирак команданта јединице Ал-Кудс Иранског корпуса гарде исламске револуције (IRGC) Исмаила Каанија и неколико сати пре почетка треће рунде „стратешког дијалога“ између Багдада и Вашингтонa, који почиње 7. априла.

„Отпор је приморан да одговори свом снагом и одлучношћу и изврши велике и прецизне ударе ако овај дијалог не доведе до најаве одређеног датума за коначно повлачење окупаторских снага: копном, ваздухом и у потпуности“, наводи ирачки Координациони комитет у изјави отпора, који укључује наоружане шиитске групе повезане са Ираном.

Снаге отпора уверене су да тренутни дијалог између САД и Ирака неће довести до јасног и дефинитивног резултата и „унапред ће одбити“ било какву изјаву коју стране изнесу у јавност након разговора.

Током разговора, очекује се да ће Ирак и САД разговарати о заједничким питањима, укључујући сарадњу у борби против тероризма. Ово је прва рунда разговора између Вашингтона и Багдада под новом америчком администрацијом.

Ирачки парламент је 5. јануара 2020. гласао за резолуцију којом се позива на повлачење страних трупа из земље. Одлука је донета након смрти команданта јединице Ал-Кудс Корпуса исламске револуционарне гарде Касема Сулејманија и истакнутог лидера Ирачких народних мобилизационих снага Абу Махдија ал-Мухандиса у америчком ваздушном нападу у близини аеродрома у Багдаду. Тренутно у Ираку има око 2.500 америчких војника, који су део трупа међународне коалиције која делује против терористичке организације „Исламска држава“.

Оставите Коментар