Ако Савез за Србију не прође тест, Јеремић узима ствар у своје руке! Наиме, локални избори у Лучанима који би требало да буду одржани до краја ове године, а на којима ће Вук Јеремић, Драган Ђилас, Бошко Обрадовић и Зоран Лутовац први пут наступити удружено као Савез за Србију, биће повод за обрачун лидера.

Наиме, према наводима извора Српског телеграфа из врха ове коалиције, нико од поменутих шефова савеза нема илузију да ће победити напредњаке у Лучанима, али свако од њих има своју рачуницу.

– Најамбицознији је Вук Јеремић, који увелико плете мрежу да преузме кормило од Ђиласа. Све осим победе биће дебакл за нас. То ће Вук искористити да доведе у питање Ђиласово вођење савеза, оптужи га за недовољно добру кампању, лош резултат и на крилима тог пораза наметне се као нови шеф савеза – наводи извор Српског телеграфа.

У СВЕ СЕ МЕША

Упућен саговорник Српског телеграфа тврди да је то мотив зашто је бивши шеф дипломатије, а сада лидер Народне странке у сталној медијској кампањи.

– Вук сада све живо коментарише, у све се меша како би се што више појављивао у јавности и тиме био пред очима бирача и наших чланова. То је све део његове стратегије да се наметне као вођа – тврди извор Српског телеграфа.

Директор агенције за истраживање јавног мњења Фактор плус Владимир Пејић сматра да савез, пре свега, нема шансе да победи у Лучанима, чак иако је та општина надомак Чачка, града који важи за главно упориште лидера Двери Бошка Обрадовића.

– Нисмо радили истраживање, али ако се прати тренд победа СНС у последње време, све осим његове победе било би изненађење – наводи Пејић.

Каже и да га не чуди Јеремићева жеља да буде једини лидер опозиције.

– Он је на челу најјаче странке, он се највише експонира у јавности, не би ме чудило да има тежњу да постане први човек СЗС, али треба да знамо да му то нико неће дозволити, пре свега Драган Ђилас – каже Пејић.


Сви би Бошку да виде леђа

Лидер Двери Бошко Обрадовић, који је родом из Чачка, града надомак општине Лучани, самоуверено је изјавио да ће СНС доживети први пад са власти управо у његовом родном граду.

Али, његов оптимизам мало ко дели у СЗС.

– Управо је Обрадовић један од камена спотицања у савезу. Наиме, демократе никако да сваре што су принуђене да са њим иду на изборе. И ту постоје калкулације, да ће дебакл у Лучанима бити јак аргумент да се савез прочисти и да се дистанцира од Двери – наводи извор Српског телеграфа.


Само мрзимо Вучића

Према тврдњама нашег саговорника, већина чланства незадовољна је досадашњом политиком савеза.

– Боље речено, незадовољни су недостатком политике. Људи хоће да чују која решења нудимо, шта ћемо променити, како ће они живети боље… Уместо тога, наши причају само о Вучићу. Испада да су у праву они који говоре да осим рефрена „мрзимо Вучића“ немамо ништа да друго да понудимо. Таквим порукама нећемо добити прилику да покажемо да смо другачији и да можемо боље да водимо Србију – наводи извор Српског телеграфа.


ИЗГУБЉЕНА БИТКА

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић упозорава да ће Јеремић, ако претерано буде показивао лидерске амбиције, само доћи у сукоб са другим члановима савеза јер није предвиђено да се било ко истиче као вођа.

Да је Савезу за Србију крај близу, сматра и политички аналитичар Јелена Вукојчић.

– Од почетка имају проблеме, а то је и било очекивано с обзиром да је у питању скуп свега и свачега, скуп људи који немају заједничку идеологију, већ их окупља само мржња према власти – каже Вукојчићева.

Нико од поменутих лидера Савеза за Србију није одговарао на позиве и поруке новинара Српског телеграфа.


Марија Самојловић