Закон о животном партнерству лица истог пола изгласан је данас је у Скупштини Црне Горе.

За усвајање Предлога закона о истополном партнерству, била је потребна подршка 41 посланика, а данас је изгласан гласовима 42 посланика.

ЛГБТИ Форум прогрес: Историјски корак у борби за једнакост
Из организације ЛГБТИ форум прогрес су усвајање закона оцијенили као историјски корак у борби за људска права ЛГБТИ особа у Црној Гори.

„Усвајањем Закона, који прошле године није имао потребну већину гласова, исписана је нова страница историје црногорског ЛГБТИ покрета и послата је јасна порука да грађанска већина у Црној Гори стоји уз оне који су до данас били обесправљени и невидљиви у очима закона“, каже се у сапштењу. „Невладине организације ЛГБТ Форум Прогрес и ЛГБТИQ Социјални Центар, као и цјелокупна заједница коју окупљамо, поздравља усвајање Закона о животном партнерству и честита свим ЛГБТИ особама овај историјски дан“, казали су они. Они су саопштили да је чињеница да је коначно усвојен Закон о животном партнерству има неизрециво велик значај за све ЛГБТИ особе у Црној Гори.

„Ово је несагледив помак напријед за црногорско друштво, на нарочиту радост цјелокупне ЛГБТИ заједнице. Kао организација која низ година заговара правно препознавање истополних заједница и као активни учесници Радне групе која је креирала овај Закон, веома смо срећни због оваквог исхода који смо дуго чекали. Сада остаје оно кључно – примјена овог закона у пракси – што је сљедећи велики корак у процесу заштите људских права ЛГБТИ особа“, каже се у саопштењу. Бојана Јокић из ЛГБТ Форум Прогрес-а кзала је да иако је данашње гласање велика ствар за Црну Гору, „желим кратко да се осврнем и на дешавања која минулих седмица потресају наше друштво. Kао активисткиња и грађанка сам забринута због ограничавања људских права и слобода којима свједочимо, а која нас подсјећају да нико од нас није слободан и једнак док сви у друштву нису слободни и једнаки.“

John M. Barac из LGBTIQ Социјални Центар казао је да је осјећај неописив, али да је пут до суштинске јднакости пред нама.

„Осјећај да су од данас љубав и партнерство свих нас у ЛГБТИ заједници препознати и признати у очима закона је неописив. Не могу да кажем да смо од данас потпуно једнаки, јер је пут до стварне и суштинске једнакости тек пред нама, али је начињен велики корак напријед у препознавању да ми, истополни парови, уопште постојимо. Скупштина је стала на страну једнакости и љубави и послала јасну поруку да Црна Гора иде напријед. Надам се да ће институције оправдати повјерење и досљедно спроводити овај закон, чиме ће се утрти пут ка стварној равноправности. Данас имамо разлога да славимо и радујемо се, а од сјутра настављамо борбу за једнакост и достојанство.“ закључио је он.

Оставите Коментар