У видео снимку објављеном јуче на Фејсбук страници Левијатан наведено је да ће се данас у месту Владимирци у околини Шапца одржати јамарење око 8.30 часова.

Наиме, реч је о борбама које се одржавају између немачких ловних теријера и дивљих животиња као што су лисице и јазавци, а постоје лисице које су одгајане у заточеништву управо за овакве сврхе.

Такође, важно је напоменути да је јамарење најстроже забрањено и кажњиво законом!

Из покета Левијатан су апеловали да полиција реагује и спречи овакав догађај будући да је јамарење најстроже забрањено законом.

По информацији коју имамо од прошлог пута где је тако нешто одржавано на које је пријављено преко деведесет паса, одређени људи су поднели пријаву одређеној полицијској управи која није реаговала односно нису изашли на терен. Овим путем покушавамо да утичемо на јавност, а и на управу полиције да данас одреагују“.

Такође, да је јамарење кобно по животиње говори чињеница да су животиње заробљене у каналу и принуђене да се боре за живот.

У земљи је ископан канал у којем се налази јама, а у јаму се ставља лисица или јазавац. Канал испод земље је затворен, а на услаку у јаму се налази решетка која има могућност позизања од горе. Пас се спушта у ту јаму и кидише на лисицу. Да ли можете да замислите шта је у глави те лисице која је затворена и нема могућност бега? Затим тај неко од горе подигне решетку и долази до директног контакта пса и лисице, а директан контакт значи борба за живот између пса и лисице. У оваквим борбама су повреде јако озбиљне да је проценат угинућа јако велики. Исход је да једна од ових животина страда“.

Исто тако, најављују да ће поднети кривичне пријаве и још једном апелују на полицију да спречи овакав догађај.

По информацији које имамо за сутра је најављено негде око сто паса, дакле око сто немачких ловних теријера, а вероватно да има и других раса који су пријављени на ову болештину и по мојим знањима и искуствима прилично велики број лисица и јазаваца ће сутра страдати да би тих сто паса својим власницима нешто показало. Ја ћу се уздржати и нећу рећи како се то зове. Покушавамо да ово пласирамо у јавност што више да би људи знали о чему се ради и да би знали да је ово законом забрањено и да се више не провлаче те приче које пласирају одређени ловци како је то дозвољено и такође овим путем покушавамо да поред пријава које ће бити поднете полицијска управа реагује и то спречи“.

Подсећамо, закон о добробити животиња забрањује злостављање и борбе животиња, док Кривични законик предвиђа казну до три године затвора и новчану казну за учиниоце који злостављају и убијају животиње на незаконит начин или организују борбе животиња.

Уколико сте очевидац или имате информације о јамарењу, пријавите полицији, као и ветеринарској и шумарско-ловној инспекцији.

Оставите Коментар