Министарство културе и информисања наставиће да се залаже против учлањења тзв. Косова у Унеско и да се та организација активније укључи у заштиту српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Министар је рекао да је за 22. октобар је заказана седница Скупштине Унеско-а у Паризу, на којој се очекује да ће Приштина поднети захтев за учлањење у ту организацију, а на којој Србија треба да обнови чланство у Извршном одбору Унеско-а у наредне четири године.

Како је навео, Вукосављевић ће се у Паризу састати са директорком Унеско-а Одри Азулејом којој је, како је подсетио, недавно послао писмо у којем ју је обавестио о ситуацији на Новом Брду.

  • Добио сам куртоазан одговор да ће Унеско у складу са својим надлежностима водити рачуна, али то није довољно и ми ћемо се срести 22. октобра у Паризу. Такође, на маргинама скупштине, имаћу сусрете и са другим функционерима Унеско-а – рекао је Вукосављевић.

Упитан шта ће им рећи у Паризу, Вукосављевић је казао да је већ много пута поновио да српско културно наслеђе на КиМ мора бити предмет уочене бриге Унеско-и да та организација не може да „пере руке“ по том питању.

  • Верујем да неће то радити у вези са покушајем отимања и преузимања нашег наслеђа на КиМ – рекао је Вукосављевић.

Подсетио је да је недавно послао писмо Ватикану и генералном секретару за питања културе, кардиналу Ђанфранку Равасију, у којем га је, каже, обавестио да је одржана католичка миса на рушевинама српске тврђаве Ново Брдо и српске цркве на том месту.

  • Написао да католички албански клер тамо одржава мисе и да је то у симболичком смислу покушај преузимања идентитета српског културног наслеђа – рекао је Вукосављевић.

Оценио је да је папа Фрања до сада показао “јак сензибилитет за осетљива питања“, као што је канонизација Степинца, и да показује искорак у односу на претходну праксу Ватикана.

  • Сматрамо да Света столица нема интерес да се мисе одржавају на местима српских средњовековних православних богомоља – навео је Вукосављевић и додао да још увек није добио одговор из Ватикана, али да је питање српског наслеђа на КиМ била једна од тема разговора председника Србије и папе.

Оставите Коментар