Социјалисти на локалу тренутно преживљавају за њих најгори могући сценарио, напредњаци их „чисте“ из јавних предузећа и из општина. У петак су изгубили руководство на шест места у Лебану, недавно су ускраћени за функцију у Лесковцу, остали су без пет школа у Сурдулици, а у Нишу су буквално сведени на политичку маргину. Из дана у дан СПС-у се број функција у јавним фирмама, културним установама и општинским властима рапидно смањује, па су све прилике да СНС на овај начин шаље поруку Ивици Дачићу, шта га чека у новој влади.

У Лебану су социјалисти доживели право “политичко крвопролиће”. Одборници већине у Скупштини општине Лебане, коју чини 13 одборника СНС и по два пребегла одборника из две групе грађана, сменили су шест директора предузећа и културних установа који су били кадар СПС, те на њихова места именовали кадрове СНС и Групе грађана „Горан Јањић“.

Освета за нож у леђа

Социјалисти су као катапултом избачени са чела водовода, библиотеке, ветеринарске станице, ЈП „Имовина“, Спортско рекреативног центра, Центра за социјални рад…

После конститутивне седнице Скупштине општине Лебане, одржана је и Скупштине општине, коју су одборници СПС бојкотовали.

До чистке кадрова СПС-а дошло је наводно јер се између СНС и СПС водила оштра предизборна борба за гласаче у Лебану, а упућени у политичку ситуацију испричали су агенцији Бета да су социјалисти претходно безуспешно покушали да направе већину са две групе грађана.

  • Избацивање СПС из власти је освета СНС због забијања ножа у леђа – рекао је један од одборника напредњака после седнице.

Тежак ударац за социјалисте на југу, овим се не завршава. Пре неколико дана и у Лесковцу су ускраћени за место директорас ЈП „Пијаца“, које је отишло СНС. Недавно је пет директора школа у Сурдулици експресно смењено и на њихова места дошао је кадар СНС.

У Нишу су социјалисти годинама уназад имали најмање десетак функција, међутим у најновијој подели карата, коалициони партнер им је дао само три места у општини.

Остали су и без директорске функције у фирми „Горица“, немају више место првог човека Народног универзитета, директора Историјског архива, а СПС-у је одузето место секретара за ИКТ. Већ им је најваљено и да ће остати без директорског места у нишком Културном центру, чим актуелном директору истекне мандат.

Без неких функција остали су и у општинама Медијана, Палилула, Пантелеј, Црвени крст и Нишка бања.

Понижени и у Београду

Понижавање СПС на локалу пренело се и на Београд, па су на готово свим општинама социјалистима драстично срезане функције. Дато им је углавном по једно место у већу, максимум место заменика секретара приде. У општини Врачар су, рецимо, у прошлом сазиву имали четири позиције: заменика председника општине, помоћника председника општине, једног члана већа и заменика секретара Скупштине. Сад су добили једно место у већу и функцију заменика секретара Скупштине. Слична ситуација је и на општини Стари град, Чукарици, Вождовцу…

Координатор СПС за југ Србије Новица Тончев и даље не жели јавно да износи своје мишљење о понижавању социјалиста широм Србије.

  • Рекао сам вам и прошли пут, о томе прво морам да причам на главном одбору и на председништву странке, па тек онда у медијима – рекао је Тончев.

Стојановић: За СПС само милостиња

Анализирајући дешавања на локалу и више него агресивну политику напредњака према социјалистима, политички аналитичар Бобан Стојановић каже да му све ово изгледа као логична последица.

  • Социјалисти на већини места нису ни неопходни за власт, тако да и та понека функција им дође као милостиња. То и јесте милостиња, свуда где им нису потребни у власти – каже Стојановић.

Јасно је, каже, да то јесте знак и за републику.

  • Ако буду део власти, могу да очекују неке мрвице, али све је то у складу са резултатима и тренутним положајем СПС. И само место у влади ће бити чисто поклањање, СПС нема могућност да било шта захтева – закључује Стојановић.

Leave a Reply