Митрополит непризнате Црногорске православне цркве Михаило рекао је да у Црној Гори лако може доћи до грађанског рата, уз оцену „да су Срби реметилачки фактор на Балкану и да би требало мало да се спусте на земљу, јер више нема велике Србије“.

Коментаришући Закон о слободи вероисповести, он је казао да је црквена имовина власништво црногорске државе, којој се сада враћа.

Говорећи о дешавањима у Сребреници, Михаило је казао да је то био „стопостони геноцид“, али мањи од геноцида који је Србија урадила у Црној Гори 1918. и 1920. године.

  • Да не мисле ту имовину да дају на коришћење Црногорској православној цркви, не би је ни враћали. Од 600 цркава и манастира ми немамо ниједну, све је окупирала српска црква, којој и није стало до цркава и манастира, већ до рушења власти у Црној Гори – оценио је Михаило.

Додао је да би у Црној Гори лако могло доћи до грађанског рата ако одредбе тог закона не би биле примењене.

  • За Српску православну цркву Црна Гора није држава, већ српска покрајина, а Црногорци су Срби, али ту су се преварили – поручио је Михаило.

Он је оспорио и недавну прославу 800. годишњице аутокефалности Српске православне цркве, рекавши да то није истина.

  • Српска православна црква постоји, постоје и верујући људи, али без томоса, кога нема до Берлинског конгреса. Касније је добила други томос и присајединила Црну Гору и остале православне цркве у једну и за то је платила цариградском патријарху милион и по златних швајцарских франака – рекао је Михаило.

Хрватској је на крају поручио да и она има право да формира Хрватску православну цркву. „То решава држава Хрватска. Она на то има политичко право“, рекао је Михаило.

Leave a Reply