Срам те било, Скоте! Уместо да се стиди злочина који је НАТО починио над Србијом, амерички амбасадор Кајл Скот усудио се да окриви Србе да су сами криви што све масовније умиру од рака и других тешких болести. Скот је без пардона изјавио да осиромашени уранијум не представља озбиљан здравствени ризик и да су за повећање броја оболелих криви генетика и нездрав живот који водимо.

Tanjug / NEMANJA JOVANOVIC
Tanjug / NEMANJA JOVANOVIC

– Није ми познат научни доказ који би потврдио да је смртност од рака повећана због осиромашеног уранијума. Једнако прихватљива објашњења за виши ниво оболевања од рака могла би да се пронађу у све старијем становништву Србије, генетици, великом броју особа које пуше или се на неки други начин не понашају здраво – рекао је Скот.

ПОДАЦИ ГА ДЕМАНТУЈУ

Тако нас је Американац практично оптужио што Србија заузима друго место у Европи по броју оболелих и умрлих од малигних болести, а иако су се неким чудом цигарете овде пушиле и пре 1999. године, и то по званичној статистици више него сада, стопа оболелих драстично се увећава тек након НАТО бомбардовања. Познати онколог проф. др Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за борбу против рака, није изненађен изјавом америчког амбасадора.

– Кајл Скот је агент ЦИА којем је тачно речено шта да говори у јавности. Врло добро амерички амбасадор зна колико је осиромашени уранијум штетан и какве су последице јонизујућег зрачења – огорчен је Чикарић, који износи мишљење да се Скот уплашио зато што смо основали Комисију за истраживање последица НАТО бомбардовања.

Ако држава Србија доведе до суда НАТО и добије их, наглашава Чикарић, Алијанси ће се смркнути:

– Амерички морнари су 2011. добили од Јапана по два милиона долара одштете јер су код Фукушиме били изложени радиоактивним честицама. Замислите колико би НАТО онда морао да исплати одштете за неколико милиона Срба чије су здравље и живот угрозили осиромашеним уранијумом.

С оне стране памети: Милићева тврди да није крив НАТО, већ деца умиру због кинеских играчака

Према мишљењу Јелене Милић, највећег НАТО лобисте у Србији, на све већи број деце оболеле од канцера не утичу осиромашени уранијум и други отрови које су нам оставиле бомбе 1999, већ отровне кинеске играчке! Директорка Центра за евроатлантске студије јуче је то изјавила на ТВ Хепи, а потом поруке исте садржине поставила и на свој Твитер налог.

Аналитичар Бранко Радун каже да Јелена Милић поступа као и сваки НАТО лобиста:

– Њен посао је да скине одговорност са НАТО. Међутим, кривити кинеске играчке за све већи број деце оболеле од рака исто је као тражити кривца у ванземаљцима. Очигледно је да Милићева у својој кампањи не зна за границе, још само фали да нам НАТО лобисти кажу како смо бомбардовани за наше добро.

ПИТАЊА БЕЗ ОДГОВОРА

Некадашњи официр ЈНА Веселин Шљиванчанин поручује да би америчког амбасадора требало да буде срамота онога што је изговорио:

– Да један амбасадор тако нешто изјави, па то је стварно срамота. Људи су пушили и раније, па нису оболевали и умирали од карцинома ни приближно као данас. Причао сам са много лекара и сви су ми рекли да је раније, од свих који су прегледали, највише 20 одсто имало рак, а да га после НАТО бомбардовања дијагностикују код 80 одсто пацијената.

Из америчке амбасаде јуче нисмо добили одговор на постављена питања.

Извор: republika.rs

--