Сједињене Америчке Државе претрпеле су фијаско у Авганистану, који се претворио у „сраман бег“, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

  • Нити је било нити ће бити силе која би победила и бацила на колена Авганистан. То се никада у историји није догодило – рекао је Лукашенко.

Истовремено је додао да је рано доносити глобалне закључке у вези са догађајима у Авганистану, јер Американци могу „да играју на дуге стазе“.

  • Тај хаос на аеродрому у Кабулу који приказују – то је, наравно, тужно. Али не треба ићи у крајност и мислити да су Американци тако тупоглави. На тај рат су потрошили више од два билиона. Американци су тамо уложили 85 милијарди долара (јуче ми је то рекао председник Таџикистана Емомали Рахмон) на прављење оружја, пребацивање наоружања и све су тамо оставили… Американци нису глупи људи… Зашто су оставили најсавременије наоружање – запитао се Лукашенко.

Према његовом мишљењу, „САД желе да искористе стање у Авганистану за подгревање ситуације у Русији преко централне Азије и Кине, пошто се кинеска провинција Синђанг граничи са том земљом“.

Ситуација у Авганистану мора се пажљиво процењивати и размишљати о томе шта урадити да Авганистанцима буде добро, констатовао је Лукашенко.

  • Ми тамо нећемо ратовати: ни Русија, ни централноазијске државе – прецизирао је председник, истакавши да су му то потврдили и лидери тих земаља.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар