ХРВАТСКИ шеф дипломатије Гордан Грлић Радман дао је скандалозну изјаву правдајући срамну одлуку Хрватске да забрани приватну посету Јасеновцу председника Србије Александра Вучића.

Он је, између осталог, навео да се „Србија није суочила са прошлошћу“.

Када говоримо о прошлости, подсећамо да је у логору Јасеновац, према извештајима независних комисија, убијено 700.000 Срба, Јевреја и Рома, а логор је био место масовних страдања жена и деце.

Међутим, Радман каже да је Вучићева намера да положи венац жртвама „провокација“.

Радман слагао

Радман је изрекао и неистину да Хрватска увек најављује приватне посете својих званичника Србији.

– Ми увек најављујемо долазак, то је овде изостало. Не може се само тако прелазити граница – рекао је Радман, али је министарство спољних послова Србије данас указало на чињеницу да је у претходних годину дана, забележено преко 700 улазака носилаца дипломатских и службених пасоша Републике Хрватске у Републику Србију, без икаквих претходних службених најава.

То укључује и високе званичнике Републике Хрватске, попут министра науке и образовања Радована Фукса 24. јуна 2022. године, Звонка Миласа, државног секретара у Канцеларији за Хрвате изван Хрватске, 18. марта 2022. године, Милана Бошњака, изасланика председника владе Републике Хрватске, 17. децембра 2021. године итд.

Од данас сви функционери хрватске државе, сви носиоци службених или дипломатских пасоша мораће посебно да најаве и образложе своју посету или пролазак кроз Србију и биће стављени на посебан режим контроле, изјавио је данас министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Оставите Коментар