Од 19 присутних чак њих 14 је гласало за став да је тај поклич на почетку спорне песме допуштен,
Високи прекршајни суд у Загребу данас је на општој седници свих судија одлучио да поклич „За дом спремни“ на почетку песме „Бојна Чавоглаве“ Марка Перковића Томпсона није прекршај против јавног реда и мира.

На седницу су биле позване судије свих одељења тог суда, а одазвало их се 19, како се незванично сазнаје.

Од 19 присутних судија чак њих 14 је гласало за став да је тај поклич на почетку Томпсонове песме допуштен, четворо је заузело став да је јавна употреба тог поклича увек и у свим околностима, па и у Томпсоновом случају противзаконита и представља прекршај, док је један судија остао уздржан, наводи лист.

Тако је више од две трећине судија Високог прекршајног суда потврдило контроверзну пресуду коју је у новембру прошле године донело веће тог суда којим председава Анђа Ћорлука, а чланице су Ивана Машић и Мирјана Маргетић.

Пресуда у случају Томпсон супротна је низу правоснажних пресуда које је од 2015. до новембра прошле године донео Високи прекршајни суд, у којима су прекршајно кажњавани они који су јавно узвикивали или истицали тај поклич.

Kао пример је наведено да је у јуну прошле године Високи прекршајни суд новчано казнио макарског певача Мариа Росу, управо збога узвикивања поклича „За дом спремни“ на почетку извођења песме „Бојна Чавоглава“ на концерту у Макарској.

Оставите Коментар