Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом су у децембру на условне казне затвора од по шест и осам месеци осуђена седморица жандарма због физичког напада на браћу тадашњих премијера Србије и градоначелника Београда, Андреја Вучића и Предрага Малог, као и још двојицу припадника војне полиције током одржавања „Геј параде 2014“

printscreen N1
printscreen N1

Истом одлуком наложено је да се жандармима понови суђење пред Вишим судом у Београду чија је пресуда укинута.

Апелациони суд је међутим потврдио ослобађајућу пресуду команданту тог жандармеријског вода Радету Матићу и правоснажно га ослободио оптужби којима се теретио да није предузео мере да спречи напад.

У образложењу одлуке, која је данас објављена на сајту Апелационог суда, наводи се да није доказано да је Матић извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја, односно да није био у могућности да изда наређење полицијским службеницима да престану са употребом средстава принуде.

У делу у коме је првостепена пресуда укинута, Апелациони суд је нашао да је првостепени суд учинио битне повреде одредаба кривичног поступка и да је непотпуно утврдио чињенично стање.

Из ове срамне одлуке Апелационог суда изгледа да би требало да се изведе закључак да су брат председника Србије Александра Вучића и министра финансија Синише Малог сами себе претукли, односно да су леђима и бубрезима брутално напали недужне жандарме.

Оваква одлука је најчвршћи доказ о бесмисленим тврдњама појединих невладиних организација и опозиционих странака да власт у Србији утиче на слободу правосуђа.

Ево подсетите се како жандарми нису криви за пребијање Андреја Вучића и Предрага Малог:

Извор: informer.rs