Једна од водећих личности у историји Црне Горе на прелазу из 19. у 20. век био је Марко Ђукановић, брат Мила Ђукановића, рођеног деде актуелног председника Црне Горе и ДПС-а, по коме је он управо и добио име.

Милов деда стриц Марко Ђукановић био је човек богате биографије. Обављао је низ одговорних државних функција. По струци грађевински инжењер, својевремено је био и председник Владе Црне Горе, односно тадашњег Државног савета и председник Народне Скупштине.

Остаће упамћен по томе што је пројектовао многе значајне објекте тог доба у Црној Гори, водио градњу неколико здања краљевске фамилије на Цетињу, манастира у Никшићу, ударио темеље ондашње Подгорице, али, и по томе што је командовао парадом у част устоличења Kраља Николе Првог Петровића Његоша на Цетињу.

Тим поводом, објављујемо његов говор, који је одржао пре тачно 110 година, у својству председника Народне Скупштине.

 • Господо и браћо. Зна се да је прва српска држава Светога краља Јована Владимира никла на простору данашње Црне Горе, зна се да је Зета била колијевка Немањића и остала њихова мила ђедовина са повластицама, којима се истицала између осталих страна пространога царства Душановог, зна се пошто је пропануло српско царство да се зетски господар Иван Црнојевић није покорио злој судбини осталога српскога народа него се склонио у ове зетске планине и тако основао Црну Гору, која је вјековима водила јуначку борбу да сачува ову посљеду стопу српске земље и зна се да је на њој сачувала до наших дана посљедњу искру српске слободе и независности – рекао је.

Међутим, након 110 година, актуелни предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, упркос породичној и историјској традицији Црне Горе, говори и делује потпуно другачије.

2 KОМЕНТАРА

 1. pa nema tog instrumenta koji ne bih pregoreo kad bi to pokusali . Jednu lepu recenicu je izgovorila novinarka Mirijana Baletic pre koju godinu nesto u smislu da je od svih politicara
  Don MIlo svakako najvise ZASMRDEO na ovim prostorima .
  Pa u pravu je a doduse i najduze je smrdeo .

 2. U vreme Milovog dede u C.Gori ziveli su Srbi. Danas su Srbi postali manjina u vlastitoj drzavi isto kao u drugim nekad srpskim kraljevinama i krunskim zemljama na balkanu.
  To sto je Milo zasmrdeo najvise nije nam uteha, to je sramota buduci da ga na pijedestal bira vecina punoletnih gradjana C.Gore.
  Tom logikom, ne smrdi samo Milo vec i vecina a to je vec katastrofa.

Leave a Reply