Истраживачи америчког центра Вилсон саставили су детаљан извештај у ком су оптужили Србију да води дестабилишућу спољну политику, а затим позвали Америку и ЕУ да се укључе у коначно решење косовског питања, за које је, како наводе, дошао јединствен тренутак.

Бил Хазлем умешао прсте у косовско питање
Познати амерички академски центар Вилсон објавио је документ под називом „Kонсолидовање суверенитета Kосова: Зашто је то важно и шта треба учинити”, у ком се на сраман начин износе начини на које би у овом тренутку требало да буде решено косовско питање, уз посебан акценат на томе да је за то дошао јединствен тренутак „будући да је влада у Приштини освојила знатну парламентарну већину на платформи напретка и борбе против корупције“.

У извештају центра, који предводи републиканац Бил Хазлем, некадашњи гувернер државе Тенеси, наведено је да САД и ЕУ морају да се суоче са, како се тврди, „све ауторитарнијим властима Србије и њеном дестабилишућом спољном политиком“. Ту се, пре свега, мисли на сарадњу коју наша земља остварује са Руском Федерацијом и Kином, а што Запад види као главну претњу остварењу њиховог циља да Kосово коначно буде међуанародно призната држава и будућа чланица НАТО.

  • САД и чланице Европске уније треба да помогну у учвршћивању косовског суверенитета, а Србију треба онемогућити да шири утицај Русије и Kине у региону. За решење тог питања је од кључне важности улога Америке и ЕУ како би на Западном Балкану било омогућено постојање независних, мултиетничких држава које мирно коегзистирају на Западном Балкану – наведено је у извештају.

У документу се без срама тврди да је косовска влада посвећена тим принципима, док званични Београд није, преноси Тањуг.

  • Западне земље су Србији, услед њене величине и ефикасности билатералне и мултилатералне дипломатије, омогућиле привилегован положај међу земљама Западног Балкана. Биле су вођене забринутошћу да би Београд могао да се нађе под већим утицајем Москве. А њу и Русија и Kина користе као средство за повећање сопствене моћи и утицаја и подривања користи које подручју Западног Балкана доноси Запад – истиче се у извештају и у том контексту се указује на то да је обнављање посвећености за учвршћивање суверенитета Kосова једно је од средстава помоћу којих партнери Kосова могу да искажу приврженост свом демократском партнеру и искажу принципијелан став према српском нелибералном и дестабилизујућем деловању.

У тексту су дате конкретне препоруке САД, ЕУ, Британији и НАТО како треба да раде на решавању косовског питања, наводећи да у томе кључну улогу могу да имају и поједине земље попут Грчке. Ево тих предлога:

  • Центар позива Запад да се посвети обновљеном дијалогу који равноправно третира Kосово и Србију, признајући суверенитет и територијални интегритет сваке од страна, при чему би САД и ЕУ требало да подрже те принципе и недвосмислено се одрекну промене граница.
  • Треба тражити од Београда и Приштине да се понашају одговорно и поштују обавезе које су преузели током дијалога.
  • Удвостручити подршку пријему тзв. Kосова у међународне организације кључне за домаћу и међународну безбедност, као што су Савет Европе, ОЕБС, Светска здравствена организација, Интерпол и Унеско.
  • Од Србије би требало тражити да прекине кампању блокаде пријема тзв. Kосова у међународне организације и повлачења признања његове независности.
  • Охрабрити пет држава чланица ЕУ које нису признале Kосово – Kипар, Грчку, Румунију, Словачку и Шпанију, да промене свој став.

Оставите Коментар